Svet

PALO PRIZNAJE IZ EU! Amerikanci ih upozorili na opasnost od Rusije: "To će se dogoditi ovog vikenda"

Autor Nikola Todorović

Evropsku uniju Amerikanci su upozorili na to da će početi rat u Ukrajini.

Izvor: YouTube/printscreen/EU Debates | eudebates.tv

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozef Borelj tokom govora ambasadorima EU rekao je da se ova regionalna organizacija pokazala loše u predviđanju rata u Ukrajini"U prošlosti su se dogodile stvari za koje smo znali da bi se mogle dogoditi, ali neke su bile iznenađenje. Prvo - Ukrajina. Nismo predvideli koliko će se Ukrajina odupirati. Nismo verovali da dolazi rat. Priznajem da su nam Amerikanci u Briselu govorili 'napašće, napašće', a mi im nismo verovali", rekao je Borelj.

"Sećam se kada me je nazvao Toni Blinken i rekao: 'Pa to će se dogoditi ovog vikenda'. I, dva dana kasnije, u pet ujutro, počeli su s bombardovanjem Kijeva", istakao je Borelj.

"S druge strane, energetska i kriza hrane bile su predvidive, ali ne u ovom intenzitetu", kazao je šef evropske diplomatije. "Ovo je savršena oluja. Prvo, rast cena. Drugo, reakcija banaka na podizanje kamatnih stopa u SAD-u. To će nas dovesti do svetske recesije", dodaje Borel.

Zaključuje da je potrebno objasniti veze između političke slobode i boljeg života. "Mi živimo u svetu, u ovom delu sveta gde su političke slobode, ekonomski prosperitet i društvena kohezija najbolji. Najbolja je kombinacija svega toga", rekao je on.

Podsetimo da je EU nakon početka rata u Ukrajini uvela brojne sankcije Rusiji, kao i da među državama članicama nije uvek bilo konsenzusa oko uvođenja istih, pogotovo kada je u pitanju bio naftni embargo

(MONDO)