Svet

KIJEV GORI OD BESA ZBOG PREDSEDNIKA NEMAČKE! Otkazana poseta Ukrajini, otkriveno i zašto - "Dok on otkazuje, mnogi hoće"

Autor Aleksandar Blagić

Savezni predsednik Frank-Valter Štajnmajer (66) otkazao je posetu Kijevu planiranu za četvrtak.

Izvor: aljazeera/printscreen/Profimedia

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer otkazao je svoju posetu Kijevu, planiranu za četvrtak, "iz bezbednosnih razloga“, pišu nemački mediji. Kako prenosi "Bild", nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova i bezbednosne agencije Nemačke, preporučili su Kancelariji predsednika da odustane od puta u Kijev.

"Bild“ navodi da je ovo otkazivanje razbesnelo Kijev. Portparol ukrajinske vlade izjavio je za novine da "dok savezni predsednik otkazuje posetu, mnoge međunarodne diplomate i gosti žele da posete Kijev odmah“. Štajnmajerovo odbacivanje nosi navodnu "političku eksplozivnost". U proleće je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (44) odbio posetu saveznog predsednika Kijevu. To je rezultiralo mesecima neslaganja između Kijeva i Berlina. U leto je Zelenski konačno pozvao saveznog predsednika da poseti ukrajinsku prestonicu. Štajnmajer i Zelenski su navodno rešili nesuglasice tokom telefonskog razgovora.

(MONDO/BILD)