Svet

PUTIN SE OGLASIO I POSLAO JASNU PORUKU NAJVAŽNIJIM ZEMLJAMA: Pokušava da ojača SAVEZ, evo šta im je poručio!

Autor Tamara Sekulović

Bliski istok i Severna Afrika igraju sve važniju ulogu u "multipolarnom" svetu, rekao je ruski lider.

Izvor: rt/printscreen

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na čvršće odnose sa Arapskom ligom i njenim državama članicama, predlažući bližu saradnju radi održavanja regionalne bezbednosti i rešavanja brojnih tekućih sukoba od Libije do Jemena.

Obraćajući se članicama Arapske lige uoči 31. samita tog tela u Alžiru u utorak, Putin je rekao da "formiranje multipolarnog sistema međunarodnih odnosa dobija na zamahu", dodajući da će nacije Bliskog istoka i Severne Afrike "sa kombinovanim populacija od skoro pola milijarde", igrati "sve značajniju ulogu u ovom procesu".

"Rusija je spremna da nastavi da u potpunosti jača veze sa Arapskom ligom i svim njenim članicama, posebno u jačanju regionalne i globalne bezbednosti. Verujemo da vojna i politička pitanja sa kojima se suočavaju Bliski istok i Severna Afrika – uključujući sirijsku i libijsku krizu i jemenski i izraelsko-palestinski sukob – treba da budu rešena na osnovu univerzalno priznatih međunarodnih zakona, uz puno poštovanje suvereniteta. i teritorijalni integritet država", istakao je ruski predsednik.

Samit Arapske lige počeo je u utorak, uz prisustvo zvaničnika svih 22 člana tog tela, osim Sirije, koja je suspendovana iz organizacije otkako je počeo njen građanski rat 2011. Iako je bilo nekih diskusija o tome da se Damasku dozvoli prisustvo na događaju u Alžiru, sirijski ministar spoljnih poslova navodno je predložio da se to pitanje reši kasnije "zbog arapskog jedinstva s obzirom na izazove koje predstavljaju trenutni regionalni i međunarodni uslovi", rekao je alžirski ministar spoljnih poslova Ramtane Lamamra.

Regionalna organizacija je bila primorana da nekoliko puta odloži samit zbog pandemije korona virusa, uključujući 2020., 2021. i još jednom ranije ove godine. Dvodnevni događaj je prvi samit Arapske lige otkako su neke članice potpisale sporazume o normalizaciji sa Izraelom, potezi koji su izazvali osudu drugih članica – uglavnom Palestinaca, koji su kritikovali sve poboljšane diplomatske odnose kao izdaju svog cilja. Alžir, domaćin ovogodišnjeg samita, ostaje glasna podrška Palestincima.

Između ostalih pitanja, očekuje se da će liga razgovarati o izraelsko-palestinskom sukobu, tekućim krizama u Libiji, Jemenu i Siriji, regionalnoj prehrambenoj i energetskoj bezbednosti, reformama same lige, kao i sukobu u Ukrajini i njegovim posledicama.

(Mondo/RT)