Svet

UŽASNE SCENE NA STADIONU - BIČEVALI ŽENE PRED PUBLIKOM! Svaka dobila između 21 i 39 udaraca zbog bizarnog razloga!

Autor Uroš Matejić

Na lokalnom sudu u Avganistanu za krađu i preljubu osuđeno je 12 osoba.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Bloomberg Markets and Finance

Talibani su danas bičevali tri žene i devet muškaraca na sportskom stadionu u Avganistanu i to pred stotinama gledalaca. Kancelarija guvernera provincije Logar pozvala je na ovaj događaj u gradu Pul Alam "uvažene naučnike, mudžahedine, starešine i lokalno stanovništvo".

Na lokalnom sudu za krađu i preljubu osuđeno je 12 osoba, a svaka je dobila između 21 i 39 udaraca bičem. Vlasti su navele da je stotine ljudi gledalo bičevanje i da je zabranjeno snimanje kazne, piše AP.

Zabranili su školovanje devojčica posle šestog razreda

Javna bičevanja, kao i javna pogubljenja i kamenovanje, bili su uobičajeni tokom prvog perioda vladavine Talibana od 1996. do 2001. godine. Posle 20-godišnje pobune, vratili su se na vlast u avgustu 2021, nakon što su se američke trupe povukle iz Avganistana.

Kada su talibani ponovo došli na vlast, obećali su da će posvetiti više pažnje pravima žena i manjina. Ali umesto toga, ograničili su im prava i slobode i uveli zabranu školovanja devojčica posle šestog razreda.

Prvo zvanično javno bičevanje od kada su talibani došli na vlast u Avganistanu prošle godine dogodilo se 11. novembra, kada je 19 muškaraca i žena dobilo po 39 udaraca bičem zbog krađe, preljube i bekstva od kuće.

(MONDO)