Svet

ŽESTOKE OPTUŽBE UKRAJINACA - ŽELE DA NAS PONIZE! "Ruski vojnici siluju civile i to pred rođacima i decom"

Autor Uroš Matejić

Kostin je optužio ruske vojnike da namerno koriste seksualno nasilje kao ratno oružje "da bi ponizili Ukrajince".

Izvor: YouTube/Screenshot/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

Ukrajinski državni tužilac Andrij Kostin osudio je "drastično povećanje" seksualnog nasilja ruskih vojnika u invaziji na Ukrajinu koja još traje. Žrtve su oba pola i svih uzrasta, rekao je Kostin nemačkoj medijskoj kompaniji "Funke Media Group" i francuskim novinama "Ouest-France". Kostin je optužio ruske vojnike da namerno koriste seksualno nasilje kao ratno oružje "da bi ponizili Ukrajince".

"Ruski vojnici su u mnogim slučajevima silovali ljude, mučili, a zatim ih ubijali. Često siluju pred rođacima i decom", rekao je Kostin.

Ruski komandanti često naređuju ili barem podržavaju silovanja, rekao je Kostin. Vencel Mihalski, šef nemačkog ogranka organizacije "Human Rights Vatch", vidi sistematski pristup nasilju kada je u pitanju ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela krajem februara.

"Zločini nad civilima deo su ratne taktike ruskih vojnika u Ukrajini. Nasilna dela koja su počinili vojnici, uključujući silovanje, ruski politički čelnici i vojska ne kažnjavaju. Naprotiv, snage koje deluju sa posebnom brutalnošću se i dalje poštuju", rekao je Mihalski.

Prema podacima ukrajinskog državnog tužioca, skoro 8.500 civila, uključujući 440 dece, ubijeno je u Ukrajini od početka rata pre devet meseci. Ranjeno je više od 11.000 civila.

(MONDO)