Svet

UPOZORAVAMO NATO! Ova nedelja određuje razvoj rata u Ukrajini, od Amerike sve zavisi - alarm u Moskvi ako stigne PATRIOT

Autor Aleksandar Blagić

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i portparol Kremlja Dmitrij Peskov su zapretili da bi moglo da dođe do ozbiljne eskalacije u Ukrajini ukoliko Sjedinjene Američke Države isporuče raketni sistem "Patriot" u tu zemlju.

Izvor: YouTube/screenshot/USA Military Channel

Nakon vesti da bi Sjedinjene Američke Države mogle da isporuče raketni sistem "Patriot" Ukrajini, hitno su se oglasili bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je britanski "Rojters". Oni su upozorili NATO savez i poručili su celom svetu da je to "provokacija" koja bi mogla da dovede do ozbiljne eskalacije sukoba.

"To je provokacija koja će dovesti do eskalacije", rekao je Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Ruske Federacije koji danas obavlja funkciju zamenika šefa saveta za bezbednost Rusije.

Peskov je dao sličnu izjavu rekavši da raketni sistem "Patriot" postaje meta ukoliko zaista bude stigao u Ukrajinu. Konačna odluka se očekuje krajem ove nedelje, a definitivna odluka zavisi od američkog ministra odbrane Lojda Ostina.

Pogledajte američki raketni sistem “Patriot”

Ukoliko američki ministar odbrane Lojd Ostin odobri, onda potpis ide američkom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu. Neimenovani zvaničnici su izjavili da se očekuje da će obojica odobriti raspoređivanje, preneo je američki “CNN”.

Ukrajinci će se obučavati za korišćenje raketnog sistema “Patriot” u Nemačkoj, u vojnoj bazi u Grafenveru. Raketni odbrambeni sistem “Patriot” se smatra jednim od najboljih sistema odbrane dugog dometa protiv balističkih i krstarećih raketa. To je sistem koji bi mogao da obara ruske rakete i avione daleko od ciljeva koje ruska vojska pokušava da pogodi u Ukrajini.

(MONDO)