Svet

AMERIKANCIMA PREKIPELO! "MORAMO DA OSAKATIMO VAGNER GRUPU": Prigožin baca ruska tela u mlin za meso - Pentagon zagrmeo!

Autor Sara Gajić

Portparol Pentagona je rekao da je novi plan da se "osakati privatna vojska Jevgenija Prigožina".

Izvor: Youtube/screenshot/DW

Bajdenova administracija razvija paket sankcija kojima će pokušati da osakati privatnu vojsku Jevgenija Prigožina, optuženog za niz ratnih zločina u Ukrajini. Ministarstvo trgovine SAD namerava da ograniči pristup i tehnologiji i opremi, kojoj Vagner grupa ima pristup mnogo uspešnije i efikasnije od regularne ruske vojske.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima u četvrtak da su Vagnerovci uspostavili brojne logističke lance sa Severnom Korejom od kojih nabavljaju oružje.

"Vagner se oslanja na međunarodne izgnanike da bi nastavio svoju zločinačku kampanju u Ukrajini. Ono što sada treba da uradimo je da proširimo listu subjekata koji dolaze u kontakt sa Vagner grupom kako bismo okončali njihovu mogućnost pristupa različitoj opremi i tehnologiji, bilo gde u svetu, koja je zasnovana na američkoj proizvodnji“, objasnio je on.

Kirbi je takođe naglasio da je Vagner grupa već prihvatila isporuku naoružanja iz Severne Koreje, uključujući krstareće rakete i rakete. "Količina materijala dostavljenog Vagneru neće promeniti dinamiku ratišta u Ukrajini. Ali ono što nas zabrinjava jeste da Severna Koreja svakako planira dodatne isporuke vojne opreme Rusiji", objasnio je Kirbi. Lider Vagner grupe Jevgenij Prigožin – čovek koji postepeno grabi za sve veću moć u Kremlju – već je sankcionisan od SAD, Velike Britanije i Evropske unije. Bajdenova administracija sada razmatra da njegovu grupu označi stranom terorističkom organizacijom.

Uloga Vagnerovaca na frontu u Ukrajini raste iz dana u dan. Kremlj se sve više okreće privatnoj vojsci Jevgenija Prigožina nakon niskog poraza i neuspeha ruskih regularnih snaga.

Nemački obaveštajci su navodno presreli radio razmenu između ruske vojske i grupe Vagner u kojoj se razgovaralo o masakru ukrajinskih civila u Buči. Dostavljene informacije, preneo je Špigel, jasno pokazuju da je grupa Vagner takođe umešana u ubistva. Kirbi je u četvrtak rekao da Prigožin troši više od 100 miliona dolara mesečno za finansiranje operacija grupe u Ukrajini. Bajdenova administracija procenjuje da Vagner ima oko 50.000 ljudi na terenu u Ukrajini, uključujući 40.000 osuđenika iz ruskih zatvora i 10.000 plaćenika po ugovoru.

"Vagner je na terenu i igra značajnu ulogu, ali njihove loše opremljene i loše obučene snage iskreno nose velike gubitke. Izgleda da je Prigožin voljan da baci ruska tela u mlin za meso, a to je danas Bahmut“, dodao je on, aludirajući na grad u kome se vode teške borbe.

(MONDO)