Svet

PUTIN NASTAVLJA ČISTKU - IZNENADA SMENIO GENERALA 'ARMAGEDONA!' Bio strah i trepet, a sad dobio "ŠUT KARTU", on ga menja

Autor Jana Desovski

Novi glavni komandant ruskih snaga je Valerij Gerasimov, koji je do sada obavljao dužnost načelnika ruskih oružanih snaga.

Izvor: Profimedia/TV Zvezda

Načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov imenovan je da vodi ono što Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom". On zamenjuje Sergeja Surovikina koji je nadgledao brutalne napade Moskve na energetsku infrastrukturu Ukrajine, prenosi BBC.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je imenovao Gerasimova za novog komandanta Združenih snaga u ratu u Ukrajini.General Surovikin, nazvan je "General Armagedon" zbog njegove brutalne taktike u prethodnim ratovima, uključujući ruske operacije u Siriji. Ubrzo nakon što je u oktobru imenovan da vodi operaciju, Rusija je započela svoju kampanju uništavanja energetske infrastrukture Ukrajine, ostavljajući milione ukrajinskih civila bez grejanja i struje na duži period u dubinama zime. On je takođe nadgledao povlačenje Rusije iz grada Hersona – veliki uspeh za Ukrajince. Surovikin će sada biti zamenik komandanta, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva obrane.

Izvor: Profimedia

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da odluka o smeni generala Surovikina ima za cilj organizovanje "bližeg kontakta između različitih rodova oružanih snaga i poboljšanje kvaliteta i efikasnosti upravljanja ruskim snagama".

Ali neki su taj potez videli kao znak da je možda dobio previše moći. "Kao ujedinjeni komandant u Ukrajini, Surovikin je postajao veoma moćan i verovatno je zaobilazio ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i Gerasimova kada je razgovarao sa Putinom", napisao je vojni analitičar Rob Li na Tviteru. Neki od ruskih vojnih blogera, koji podržavaju rat, ali često kritikuju način na koji se on vodi, bili su veoma kritični prema ruskom vojnom rukovodstvu, uključujući novog šefa specijalne operacije, generala Gerasimova.

(MONDO)