Svet

GORI NEBO, OGLASILE SE SIRENE ZA UZBUNU! Podiže se tenzija u ovom regionu, talas nasilja preti da eskalira! (VIDEO)

Autor Aleksandar Blagić

Izraelska vojska saopštila je da su se danas oglasile sirene za raketnu uzbunu na jugu države.

Izvor: Tweet/Terror Alarm/screenshot

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se danas na jugu Izraela zbog jedne rakete koja je ispaljena iz pojasa Gaze. Ta raketa je presretnuta, a ovo je potvrdila izraelska vojska u saopštenju, prenosi "Times of israel". Navedeno je u saopštenju vojske da su se sirene oglasile kasno popodne u gradu Sderotu i u području oko pojasa Gaze, a raketu je presreo izraelski odbrambeni sistem "Gvozdena kupola".

Lokalni stanovnici su rekli da su čuli eksplozije, a izraelska spasilačka služba nije primila izveštaje o povredama, osim da se jedna 50-godišnja žena okliznula i pala dok je trčala u sklonište. Raketa je presretnuta u vreme povećanog izraelsko-paletinskog nasilja u proteklim danima i posle posete Izraelu i Zapadnoj obali američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji je pozvao na povratak mira.

U prošlonedeljnoj izraelskoj vojnoj raciji u uporištu ekstremista u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali je ubijeno 10 Palestinaca, većinom ekstremista. Narednog dana u oružanom napadu jednog Palestinca u istočnom Jerusalimu ubijeno je šestoro Izraelaca i jedna Ukrajinka. U subotu je jedan 13-godišnji Palestinac, takođe u istočnom Jerusalimu, pucao i ranio dva Izraelca, oca i sina.

Posle tih napada, Izrael je odobrio niz kaznenih mera protiv Palestinaca zbog čega je još više pojačana napetost baš uoči Blinkenovog dolaska. Ministar nacionalne bezbednosti Izraela, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir je izjavio da ga raketna vatra iz Gaze neće zaustaviti u primeni kaznene politike protiv palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima i pozvao na hitan sastank užeg sastava vlade, zaduženog za bezbednost, da se razmotri odgovor.

(MONDO)