Svet

SVET BRUJI O POJAVLJIVANJU ZELENSKOG, VELIKA PROMENA OD POČETKA RATA: Skandalozan dolazak u Belu kuću, ŠOK IZDANJE

Autor Ivana Lazić

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski je pri susretu sa visokim zvaničnicima, poslovno odelo zamenio ležernim izgledom, džemperom i pantalonama, što je izazvalo burne reakcije u javnosti.

Izvor: Profimedia

U oktobru 2020, nešto više od godinu dana nakon što je izabran za predsednika Ukrajine, Volodimir Zelenski i njegova supruga Olena Zelenska krenuli su na službeni put u Britaniju koji je uključivao posetu Bakingemskoj palati kako bi se sastali sa princom Vilijamom i njegovom suprugom Kejt, sada princezom. od Velsa. U to vreme, ukrajinski predsednik je, kao i princ, nosio uniformu mirnodopskog vođe: tamno odelo i kravatu i crne uglačane cipele. 

Dve i po godine kasnije stvari su izgledale sasvim drugačije.

8. februara, neposredno pre godišnjice rata u Ukrajini, Zelenski se vratio: sastanak sa premijerom Rišijem Sunakom, obraćanje parlamentu i putovanje u Bakingemsku palatu da se sastane sa kraljem Čarlsom III - ovog puta u onome što je on napravio simbolom njegovog statusa ratnog vođe: vojnički zeleni duks sa ukrajinskim trozubom, vojničke pantalone i čizme.

Njegova pojava prekida uobičajeni tok diplomatskih događaja i očekivanja. Zato je važno šta on nosi - a važna je činjenica da on nastavlja da nosi istu stvar. To je strateško sredstvo; sastavni deo bitke za globalnu podršku i njegovu poruku svetu. I postavila je sopstveni presedan.

U decembru je Vladimir Zelenski, bio u poseti Vašingtonu gde se sastao sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom. Međutim, neki su i tada bili zbunjeni odlukom Zelenskog da ne nosi konvencionalno poslovno odelo na tako formalnom diplomatskom angažmanu.

Poslovno odelo, ukrajinski predsednik je zamenio zelenom vojnom dukserico i pantalonama.

Reakcije

Ležerno pojavljivanje Zelenskog u Vašingtonu svakako je skrenulo pažnju šire javnosti koji su izrazili i pohvale i kritike na račun njegovog pojavljivanja na društvenim mrežama.

Jedan komentator je rekao: "Dolazi u Belu kuću u predsedničku posetu i obučen je kao da ide na kampovanje".

Drugi na društvenim mrežama su mislili da ova odeća prikladno označava tekuću vojnu borbu Ukrajine. "On pokazuje da je mentalno i dalje uz svoju zemlju i da je još uvek u vojnom načinu razmišljanja“, prokomentarisao je jedan korisnik na Instagramu.

Međutim, bilo kakva zabrinutost u vezi sa odećom Zelenskog nije bila problem u Kongresu. Ukrajinski predsednik je dočekan višestrukim ovacijama. Što je još važnije, predsednik Bajden se obavezao da će Ukrajini obezbediti dodatnih 1,85 milijardi dolara za vojnu opremu i poslati raketnu bateriju Patriot na korišćenje ukrajinskim snagama.

(Mondo)