Svet

AMERIČKI STRUČNJACI DOŠLI DO OTKROVENJA! Kineski špijunski balon skrenuo sa kursa: Ovo je bio njegov pravi cilj

Autor Sara Gajić

Američki zaničnici su otkrili koji je bio cilj kineskog balona.

Izvor: Twitter/screenshot/RobSchneider/bennyjohnson

Američki zvaničnici veruju da je kineski balon koji je oboren nakon što je preleteo kontinentalni deo Sjedinjenih Država prvobitno bio na putanji koja bi ga odnela iznad Guama i Havaja, ali ga je vetar oduvao sa kursa. Ovo je u sredu rekao američki zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

Balon, za koji Vašington optužuje Peking da ga koristi za nadzor, a Kina kaže da je bio civilni istraživački brod, plovio je iznad Aleutskih ostrva na Aljasci, zatim preko Kanade i centralnih Sjedinjenih Država pre nego što ga je oborila američka vojska 4. februara u blizini obale Južna Karolina. Incident je dodatno zaoštrio odnose SAD i Kine i podstakao američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da odloži planiranu posetu Pekingu prošle nedelje. Američke vojne i obaveštajne agencije pratile su balon kada je poleteo sa ostrva Hainan kod južne obale Kine, izvestio je u utorak Vašington post.

Američka vojska saopštila je u ponedeljak da je izvukla kritičnu elektroniku iz balona, kao i velike delove same letelice.

(MONDO)