Svet

OVO JE NAJKRVAVIJI SUKOB OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Zelenski o godišnjici rata u Ukrajini - "Najduži dan u našim životima"

Autor Aleksandar Blagić

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obećao je u svom govoru povodom godišnjice rata da će uraditi sve kako bi Ukrajina pobedila u ratu do kraja 2023. godine.

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Danas je tačno godinu dana od početka rata u Ukrajini, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je obećao da će učiniti sve što može kako bi njegova zemlja pobedila do kraja tekuće 2023. godine, piše "Asošijeted Pres". On je 24. februar 2022. godine nazvao "najdužim danom u njihovim životima".

Čestitao je ukrajinskoj vojsci i narodu na "silovitom otporu u najkrvavijem sukobu još od Drugog svetskog rata". Naveo je da je cela Ukrajina dokazalada je nesavladiva u "godini bola, tuge, patnje i jedinstva".

"Preživeli smo prvi dan pravog rata. Nismo znali šta nam sutra donosi, ali smo shvatili da ćemo za svaku sutrašnjicu morati da se borimo. I borili smo se. Bio je to najduži dan u našim životima. Najteži dan u modernoj istoriji. Probudili smo se rano tog jutra i od tada nismo na miru zaspali", rekao je Zelenski.

Širom Ukrajine održane su komemoracije zbog više desetina stradalih civila i vojnika. U Ukrajini je postojao bojazan da bi danas Rusija mogla navodno da pokrene svoju novu ofanzivu i da izazove još više "straha i terora širom zemlje".

(MONDO)