Svet

MINISTARKA SPOMENULA, A DA LI TREBAMO I MI TAKO?! Ova zemlja usvojila jedan od najstrožih zakona o pušenju na svetu

Autor Uroš Matejić

Kostarika je donela jedan od najstrožijih zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru na svetu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić pozvala je javnost u Srbiji da podrži donošenje zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru. Ministarka je govorila na konferenciji o raku pluća i izjavila da se povećao broj dijagnostikovanih slučajeva od početka pandemije korona virusa.

Ministarka je zamolila da se podrži Ministarstvo zdravlja u donošenju zakona u vezi zabrane pušenja. Istakla je da prtisak mora da se izvrši na Ministarstvo finansija, koje tvrdi da država od cigareta zarađuje novac. Zdravlje naših ljudi mora biti prioritet, a zemlja na koju bi mogli da se ugledamo je Kostarika.

Nakon godina bez ikakvih propisa, uglavnom zbog uticaja duvanske industrije i popularnosti pušenja u regionu, Kostarika je 2012. usvojila jedan od najstrožijih zakona o pušenju na svetu. Ta centralnoamerička zemlja zabranila je upotrebu cigareta u većini javnih i privatnih zgrada i na mnogim otvorenim prostorima, a takođe ne dozvoljavaju odvojene "prostorije za zabranjeno pušenje".

Zakon, koji je takođe postavio ograničenja na pakovanje cigareta i reklamiranje istih, doveo je do povećanja cena cigareta za 49%, pri čemu je potražnja nastavila da opada u godinama od: 2018. godine, 11,1% stanovništva starijeg od 20 godina koristilo je duvanske proizvode, u poređenju sa 14,2% u 2010, prema sistemu socijalnog osiguranja Kostarike.

Dalje, proizvodnja cigareta u Kostariki je okončana 2018. godine i pridružila se listi zemalja Svetske zdravstvene organizacije koje su bile najuspešnije u postizanju ciljeva kontrole duvana. Kostarika je nedavno ojačala svoje standarde, zaustavivši upotrebu elektronskih cigareta i uvela porez na ove uređaje koji će biti od koristi za lečenje bolesti povezanih sa duvanom.

(MONDO)