Svet

VELIKA SILA POSLALA UPOZORENJE - "DOĆI ĆE DO ESKALACIJE RATA U UKRAJINI!" Kijev i Moskva moraju da urade samo JEDNO!

Autor Jana Desovski

Kina je poslala upozorenje oko rata u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Kina je upozorila da bi moglo da dođe do eskalacije rata u Ukrajini i nada se da će Moskva i Kijev održati mirovne pregovore, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang svom ukrajinskom kolegi u telefonskom razgovoru. Kina, koja se uzdržala od osude Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, pozvala je obe strane da pristanu na postepenu deeskalaciju koja bi omogućila sveobuhvatni prekid vatre, u svom planu od 12 tačaka za "političko rešenje ukrajinske krize".

Plan, koji su obe sukobljene strane "mlako" primile, pozivao je na zaštitu civila i uzajamno poštovanje suvereniteta. "Kina se nada da će sve strane ostati mirne, racionalne i uzdržane i nastaviti mirovne pregovore što je pre moguće", rekao je Ćin ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitru Kulebi, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Ćin je dodao da se Kina nada da Ukrajina i Rusija neće zatvoriti vrata političkom rešenju bez obzira na to koliko je situacija teška i izazovna, navodi se u saopštenju. Kuleba je rekao da je sa Ćinom razgovarao o "važnosti principa teritorijalnog integriteta". "Naglasio sam važnost mirovnog plana (ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog) za okončanje agresije i vraćanje pravednog mira u Ukrajini", objavio je Kuleba na Tviteru.

Ukrajina insistira da svaki plan za okončanje sukoba mora uključivati povlačenje ruskih trupa na ukrajinske granice od 1991. godine, godine raspada SSSR-a. Kineski predsednik Si Đinping trebalo bi da sledeće nedelje poseti ruskog predsednika Vladimira Putina i održi virtuelni sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

(MONDO)