Svet

MRAČNE PROCENE AMERIKANACA! Ukrajincima rekli da predaju Bahmut - Dobili šokantan odgovor

Autor Ivana Vlajković

Amerika je mesecima upozoravala Ukrajinu da neće moći da zadrži Bahmut i da treba da prepuste grad Rusima.

Izvor: Profimedia

Prema pisanju Vašington posta, Amerika je mesecima upozoravala Ukrajinu da neće moći da zadrži Bahmut i da treba da prepuste grad Rusima. Procene SAD bile su mračne još u januaru, prema ranije neprijavljenim poverljivim američkim obaveštajnim dokumentima koje je navodno objavio Džek Tejšeira, pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovstva Masačusetsa.

Procena sa oznakom "strogo poverljivo" upozorava da je stalno rusko napredovanje od novembra "ugrozilo sposobnost Ukrajine da zadrži grad" i da bi ukrajinske snage verovatno bile "u opasnosti od opkoljavanja, osim ako se ne povuku u narednih mesec dana".

Ukrajina nije prihvatila ta upozorenja. Кijev je držanje Bahmuta postavio kao imperativ koji je daleko prevazilazi stratešku vojnu vrednost grada, tvrdeći da je to potrebno da se održi nacionalni moral i uskrati Rusiji prilika da se pohvali novim teritorijama. Ukrajina je rekla da je duga borba u Bahmutu oslabila Rusiju ostavila je bez velikog broja vojnika, posebno iz grupe Vagnerovih plaćenika.

Ukrajinski komandant koji je nadgledao borbu za Bahmut, pukovnik Pavlo Palisa, rekao je da nikada nije zvanično obavešten o ovoj američkoj obaveštajnoj proceni ili o preporukama kako da iskoristi borbu u Bahmutu za dodatnu prednost. "Nisam tako velika riba", rekao je, govoreći za "Vašington post" iz komandnog centra u podrumu, prenosi Blic.

(MONDO)