Svet

VOĐA VAGNERA ODBRUSIO MINISTARSTVU ODBRANE - NIJE TAČNO! Nije ostao dužan, spomenuo taktiku i "povoljnu poziciju"

Autor Sara Gajić

Vođa Vagnerove plaćeničke grupe Jevgenij Prigožin je reagovao na navode da se njegove trupe povlače iz Bahmuta.

Izvor: Profimedia/AFP Photo

Vođa Vagnerove plaćeničke grupe Jevgenij Prigožin prokomentarisao je priznanje ruskog Ministarstva odbrane da su se njegove snage povukle iz oblasti severno od Bahmuta. U saopštenju u kojem je rusko Ministarstvo odbrane tvrdilo da je odbilo višestruke ukrajinske napade na Soledar, Rusi su priznali da su njihove regularne snage zauzele "najpovoljnije pozicije“ kod Berhivke, severozapadno od Bahmuta.

Nakon što su u petak objavile da su ukrajinske snage izvele 26 napada u pravcu Soledara i da je u napadu učestvovalo više od 1.000 vojnika i do 40 tenkova duž cele linije fronta u dužini od preko 95 kilometara i da su svi napadi odbačeni, rusko Ministarstvo odbrane su priznali da su se njihove snage povukle iz oblasti severno od Bahmuta. Ruske snage su se povukle na jednom području iz, kako je navedeno, taktičkih razloga. Kako se navodi u saopštenju ministarstva, radi se o povlačenju na "povoljnije pozicije“ kod akumulacije Berkhivka severozapadno od Bahmuta.

"U cilju povećanja stabilnosti odbrane, jedinice Južne grupe ruskih trupa zauzele su liniju u pravcu Maloiljinovke“, navodi se u dnevnom izveštaju Ministarstva. Taj potez bi, kako se navodi, omogućio ruskim snagama da iskoriste "povoljni uslovi akumulacije Berkhivka", kako se navodi, ali zapravo potvrđuje gubitak nekoliko kilometara teritorije od strane ruskih snaga, kako piše CNN. Tvrde i da nije bilo kršenja njihovih linija.

(MONDO)