Svet

DOK UKRAJINCI PEVAJU O SLOBODI I MIRU, RUSI NAPADAJU NJIHOV GRAD! Imali su jaku poruku: "Evropo, ujedini se protiv zla"

Autor Sara Gajić

Dok je ukrajinski bend Tvorči pevao na Evroviziji ruska vojnici su napali njihov grad.

Izvor: Youtube/Eurovision Song Contest/screenshot

Zvaničnici kažu da je rodni grad ukrajinske Evrovizije pogođen ruskim projektilima nekoliko trenutaka pre nego što je bend Torči izašao na binu u Liverpulu. Šef Ternopoljske regionalne državne administracije Volodimir Truš potvrdio je da su dve osobe povređene. Gradonačelnik Ternopolja Serhij Nadal rekao je da su skladišta oštećena.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine optužilo je Rusiju da je napala Kijevsku i Ternopoljsku oblast pre i tokom nastupa Tvorčija na Evroviziji. Deset minuta pre nego što je izašao na binu u Liverpul areni, Tvorči je objavio na Instagramu pozivajući se na izveštaje o napadu na Ternopolj u zapadnoj Ukrajini.

Nakon nastupa dodali su: "Ternopolj je ime našeg rodnog grada koji je bombardovala Rusija dok smo na evrovizijskoj sceni pevali o našim čeličnim srcima, nesalomljivosti i volji. Ovo je poruka za sve gradove Ukrajine koji se svakodnevno granatiraju. Harkov, Dnjepar, Hmeljnicki, Kijev, Zaporožje, Uman, Sumi, Poltava, Vinica, Odesa, Nikolajev, Černjigov, Herson i svi drugi. Evropo, ujedini se protiv zla radi mira!“

Pogledajte fotografije sa Evrovizije:

(MONDO)