Svet

"DOBAR POSAO" - SVI IH ISMEVAJU POSLE SKANDALA! Rusi objavili da su oborili dron, ali TO NIJE BIO ukrajinski (VIDEO)

Autor Uroš Matejić

Takve dronove koristi samo Rusija i to u ratu protiv Ukrajine.

Izvor: Twitter/Printscreen/Rob Lee

Rusija je slučajno oborila sopstveni dron iranske proizvodnje iznad Krima, piše Njuzvik. Činjenicu da je ukrajinski dron oboren u istočnom delu poluostrva saopštio je 6. juna šef Krima Sergej Aksjonov, precizirajući da nema povređenih i štete. On je objavio i fotografiju oborenog drona.

Saopštenje su preneli i brojni proruski Telegram kanali. Pojavili su se i snimci drona. Međutim, kasnije se ispostavilo da je oboreni dron bio izviđački i udarni dron Mohadžer-6 koji je isporučio Iran. Takve dronove koristi Rusija u ratu protiv Ukrajine.

Da se ​​radi o iranskom dronu može se utvrditi po karakterističnim delovima krila i šasije, piše kanal "Vojni obaveštajac".
"Dron se zapalio već u vazduhu, što ukazuje na njegov poraz od protivvazdušnih sistema. Zbog prvih informacija o navodnom obaranju ukrajinskog drona, može se pretpostaviti da je Mohajer-6 ipak pao kao žrtva prijateljske vatre", dodali su.

Analitičari su primetili da je dron leteo bez municije, što "sugeriše ili da je bio u izviđačkoj misiji ili da se iz napada vratio sa već istrošenim oružjem". Incident je prokomentarisao i Anton Geraščenko, savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, koji je pohvalio ruske PVO snage za "dobar posao".

(MONDO)