Svet

DRAMA NA NEBU IZNAD ESTONIJE! Britanski tajfuni presreli ruske avione, pogledajte trenutak BLISKOG SUSRETA (FOTO)

Autor Uroš Matejić

Britanski tajfuni presreli ruski avion IL-20 COOT A i dva SU-27 Flanker.

Izvor: Twitter/Royal Air Force

Britanski avioni su u sredu popodne poleteli kako bi presreli jedan ruski avion IL-20 COOT A i dva SU-27 Flanker, saopštio je RAF, nakon što su ruski avioni "zanemarili međunarodne norme" komunikacije. Britanski tajfuni koji su presreli ruske avione bili su iz 140. eskadrile ekspedicione avijacije, koja je trenutno raspoređena u zemlji i sprovodi NATO misiju nadzora baltičkog vazdušnog prostora - deo najveće vazdušne vežbe NATO-a ove godine.

"RAF tajfuni iz 140. EAV u Estoniji poleteli su danas popodne kako bi presreli ruski avion IL-20 COOT A i 2 aviona Su-27 FLANKER B koji lete blizu vazdušnog prostora NATO-a", napisala je britanska avijacija u tvitu. Ruski avioni nisu poštovali međunarodne norme tako što nisu stupili u kontakt sa odgovarajućim FIR-ovima“, dodali su, uz hešteg #WeAreNato, uz fotografije aviona.

Od početka rata u Ukrajini, RAF je preduzeo nekoliko akcija kako bi sprečio ruske letelice da naruše vazdušni prostor NATO-a. 9. juna, britanski avioni su drugi put u 24 sata poleteli, kada su tajfuni presreli Antonov An-12 Cub i Antonov An-72 Coaler koji su leteli južno sa ruske kopnene teritorije prema Kalinjingradskoj oblasti. Isti borbeni avioni su zatim preusmereni kako bi presreli dva bombardera Tupoljev Tu-22M Backfire i dva lovca Su-30SM Flanker H koji su primećeni kako lete sa ruske teritorije iznad Finskog zaliva i Baltičkog mora, saopštio je RAF. Kao znak napetosti u vazdušnom prostoru oko Ukrajine, ranije ove godine otkriveno je da je ruski borbeni avion pokušao da obori britanski avion iznad Crnog mora, što bi moglo predstavljati ratni čin.

(MONDO)