Svet

"KLINAC" KAČIO POVERLJIVE DOKUMENTE PENTAGONA NA INTERNET! Razbesneo predsednika i FBI, otkriveno kolika mu KAZNA preti

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evo kolika kazna preti mladiću (21) koji je poverljive dokumente Pentagona postavljao na Internet.

Izvor: NBC news

Ministarstvo pravde podiglo je optužnicu protiv pripadnika Nacionalne garde američkog vazduhoplovstva (USANG) koji je osumnjičen za curenje poverljivih dokumenata Pentagona, koje je postavio na Internet, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Savezna istražna porota u Bostonu, optužila je Džeka Daglasa Tejšeiru (21) po šest tačaka za namerno zadržavanje i prenošenje poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani. Tejšeria, koji se prijavio u USANG u septembru 2019. i koji je dobio strogo poverljivu bezbednosnu dozvolu 2021. godine, uhapšen je 13. aprila i ostaje u saveznom pritvoru.

"Pojedinci kojima je odobrena bezbednosna dozvola uživaju imaju poverenje da će štititi poverljive informacije i čuvati tajne naše zemlje. Navodi današnje optužnice otkrivaju ozbiljnu povredu tog poverenja", rekao je direktor FBI Kristofer Rej, koji je citiran u saopštenju.

Istraga je prvobitno pokrenuta početkom aprila nakon što su na društvenim mrežama počeli da kruže visoko poverljivi dokumenti koji su sadržali detalje o ažuriranjima američkih obaveštajnih službi, uključujući informacije o vojnoj podršci Ukrajini. Tejšeira, koji je imao strogo poverljivu bezbednosnu dozvolu kao deo svoje pozicije pomoćnika u operacijama sajber odbrane u Nacionalnoj gardi Masačusetsa, kasnije je identifikovan i optužen da je poslao stotine stranica osetljivih informacija u onlajn Diskord sobu za četovanje.

Ako bude osuđen, avijatičar bi mogao da se suoči sa deset godina zatvora i novčanom kaznom od 250.000 dolara po svakoj tački optužnice.

"Kao što je navedeno u optužnici, Džeku Tejšeiri je vlada Sjedinjenih Država dala pristup poverljivim informacijama o nacionalnoj odbrani - uključujući informacije za koje se razumno može očekivati da će prouzrokovati izuzetno ozbiljnu štetu nacionalnoj bezbednosti ako budu podeljene", rekao je državni tužilac Merik Garland.

(MONDO)