Uživo

MOSKVA NIJE PALA, PRIGOŽIN ĆE NAPUSTITI RUSIJU! Otkriveno šta čeka vođu Vagnera - odlazi u ovu zemlju!

Nakon što je šef Vagnerove plaćeničke vojne grupe, Jevgenij Prigožin, optužio ruski vojni vrh da je napao Vagnerov vojni kamp i ubio veliki broj njegovih boraca, ruska vojska je izašla na ulice širom zemlje.

Izvor: Profimedia

Šef Vagnerove plaćeničke vojne grupe Jevgenij Prigožin optužio je juče ruski vojni vrh da je napao Vagnerov vojni kamp i ubio veliki broj njegovih boraca. Potom je Ruski nacionalni komitet za borbu protiv terorizma saopštio da je zbog ove izjave u Rusiji pokrenut krivični postupak protiv Prigožina za podsticanje na oružanu pobunu.

Ruska državna novinska agencija Tass objavila je da su najvažnije zgrade u Moskvi pod pojačanom zaštitom i da su u prestonici povećane mere bezbednosti. Ruska služba bezbednosti FSB objavila je saopštenje u kojem poziva plaćenike da ne poslušaju naređenja svog šefa.

23:00

Evo gde se nalazi Prigožin!

Prvi čovek Vagner grupe upravo je uslikan u Rostovu.

Izvor: Tweet/NEXTA/Screenshot

22:16

Oglasio se Kremlj - Prigožin odlazi iz Rusije!

Nakon što je pobuna Vagnera zaustavljena, zvanična Moskva se oglasila i saopštila da je lider paravojske Jevgenije Prigožin optužen za organizovanje oružane pobune. Te optužbe su podignute u petak uveče odlukom ministra odbrane Sergeja Šojguja i generala vojske Valerija Gerasimova. Prigožin je optužen da je naredio svojim trupama da krenu na Roston na Donu, glavni grad južnog dela Rusije i nakon toga je daljim potezima umalo izazvao građanski rat, jer je, kako sam tvrdi, stigao do 200 kilometara od Moskve.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je da će Prigožin posle svega "otići u Belorusiju" i da borci Vagnera neće biti procesuirani, jer će biti uzeti u obzir njihovi doprinosi na prvoj liniji borbi u Ukrajini. Peskov je objasnio da je predsednik Rusije Vladimir Putin "uvek poštovao njihove napore".

"Garancija da će Prigožin moći da ode je reč predsednika Rusije", rekao je Peskov.

Izvor: Youtube/ BBC News/Screenshot

22:04

Vagner prebacuje jedinice!

Prigožinove jedinice odlaze iz Rostova, poznato gde Vagner odlazi!

Izvor: Profimedia

21:17

Prigožin lagao za ime i godine!

Otkriveno šta je nađeno u kancelariji Jevgenija Prigožina!

Izvor: Twitter/Youtube/CNN/Screenshot

20:48

Putin je odmah obavešten o svemu!

"Predsednici Belorusije i Rusije razgovarali su telefonom i Aleksandar Lukašenko upoznao je Vladimira Putina o rezultatima pregovora sa upravom grupe Vagner", objavio je portal "RIA Novosti".

Prethodno se oglasila služba za medije predsednika Belorusije, ovim saopštenjem: "Jutros je predsednik Rusije Vladimir Putin izvestio beloruskog kolegu o situaciji na jugu Rusije sa privatnom vojnom kompanijom Vagner. Čelnici država saglasili su se da bi trebalo da zajednički deluju. U daljem razvoju sporazuma, predsednik Belorusije je dodatno ušao u detalje situacije kroz svoje kanale, a u dogovoru sa predsednikom Rusije održao razgovore sa Jevgenijem Prigožinom. Pregovori su trajali tokom dana i rezultat je bio sprečavanje krvavog masakra na teritoriji Rusije. Jevgenij Prigožin je prihvatio predlog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da zaustavi kretnju svojih naoružanih snaga Vagner kompanije u Rusiji i da preduzme korake ka deeskalaciji tenzije. U ovom trenutku, na stolu je apsolutno korisna i prihvatljiva opcija za rešavanje situacije, uz bezbednosne garancije za Vagnerove borce", navedeno je.

Izvor: Profimedia

20:24

Hitno se oglasio Zelenski!

Predsednik Ukrajine oglasio se nakon smirivanja sukoba unutar Rusije.

"Danas je ceo svet video da šefovi Rusije ne kontrolišu bilo šta. Bukvalno ništa. Potpuni je haos. Potpuno odsustvo bilo kakve predvidljivosti. Pre svega, svet ne bi trebalo da bude uplašen. Mi znamo šta nas štiti. Naše zajedništvo".

"Ukrajina će definitivno biti u stanju da zaštiti Evropu od bilo kakvih ruskih snaga i nije bitno ko im komanduje. Mi ćemo da štitimo. Bezbednost istočnog boka Evrope zavisi samo od naše odbrane. Ukrajinski vojnici, ukrajinsko oružje, ukrajinski tenkovi, ukrajinske rakete su zaštita Evrope od takvih marševa kakve smo videli danas na ruskoj teritoriji. A kada vas pitamo da nam date F-16 borbene avione ili komplekse raketa, time pojačavamo našu zajedničku odbranu. Pravu odbranu".

"Kao drugo, sve bi trebalo da bude realno. Vreme je da svi shvate i iskreno kažu da su sve kriminalne akcije Rusije protiv Ukrajine bile neprovocirane. I svi moramo da se fokusiramo samo na naše zajedničke odbrambene prioritete. NATO nije samo reč ili paket formalnih obećanja,. To su pouzdane garancije za sve da mir neće biti uništen. Bez Ukrajine, te garancije su bezbredne. Već u julu, na samitu u Viljnusu, imamo istorijsku šansu za prave odluke bez osvrtanja na Rusiju. Svaka nacija koja se graniči sa Rusijom ovo podržava"

"Šta ćemo mi Ukrajinci uraditi? Mi ćemo braniti svoju zemlju. Branićemo svoju slobodu. Nećemo biti tihi i nećemo biti neaktivni. Mi znamo kako da pobedimo i to će se dogoditi. Pobedićemo u ovom ratu. A, šta ćete vi Rusi da uradite? Što više vaše trupe ostanu na ukrajinskoj teritoriji, više razaranja će doneti Rusiji. Što duže je ta osoba u Kremlju, biće više katastrofe", rekao je Zelenski.

Izvor: Facebook/printscreen/Володимир Зеленський

19:53

"Hteli su da rasformiraju Vagner!"

"Hteli su da rasformiraju Vagner! Izašli smo 23. juna i započeli Marš pravde. U jednom danu, domarširali smo skoro 200 kilometara do Moskve. Za to vreme, nismo prolili ni jednu kap krvi naših boraca. Sada je došao momenat kada bi krv mogla biti prolivena. Zbog toga, razumevajući rizike prolivanja ruske krvi na jednoj strani, okrećemo svoje konvoje i vraćamo se u kampove na terenu, u skladu sa planom".

Poslušajte poruku prvog čoveka Vagnera!

Izvor: YouTube/DW News/Screenshot

19:47

Jevgenij Prigožin se oglasio!

Šef Vagnera potvrdio reči Lukašenka, govorio i o "ruskom krvoproliću".

Izvor: Youtube/CBS News/Screenshot

19:31

PRIGOŽIN ZAUSTAVLJA OFANZIVU NA MOSKVU!

Ruski medij "Raša tudej" objavio je da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u razgovoru sa Vladimirom Putom održao razgovor sa vođstvom Vagnera. "Pres služba" beloruskog predsednika objavila je da je Prigožin prihvatio predlog da zaustavi napredovanje Vagnera unutar Rusije i da napravi dalje korake ka deeskalaciji tenzije.

Izvor: YouTube/DW News/Screenshot

19:17

Pobesneli Prigožin zvao Putina!

Prvi čovek Vagnera Jevgenij Prigožin pozvao je telefonom Vladimira Putina!

Izvor: Twitter/screenshot/ChuckPfarrer

19:05

Kada ovaj čovek progovori, Putin sluša!

On je čovek iz senke od koga strahuje Zapad.

Izvor: Profimedia/TASS/Mikhail Metzel

18:54

Odjekuju pucnji u Rostovu!

Jedan pripadnik Vagnera otvorio je vatru ispred zgrade "Rostelekoma", građani su se razbežali, a još nije poznat razlog zbog kojeg je pucao. Tenzija raste iz minuta u minut u gradu na Donu, koji ima milion stanovnika.

18:00

Oglasile se vlasti Moskve!

Vlasti u Moskvi suspendovale su masovna okupljanja na otvorenom i u obrazovnim institucijama sve do 1. jula. Ta odluka usledila je nakon apela prvog čoveka Moskve da građani ostanu u domovima i da se uzdrže od putovanja po glavnom gradu.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Travel And Discover

17:28

Ljudi masovno beže iz Rostova

17:24

"Prigožine, nije trebalo da nas teraš da dolazimo"

 Dok se kolona Čečena približava Rostovu, koji kontroliše jedinica Vagner, borci Ramzana Kadirova poručuju Vagnerovom vođi Jevgeniju Prigožinu da je napravio grešku. "Prigožine, trebalo je da sediš na mestu, a ne da nas teraš da dolazimo"

17:18

Osvajač je prišao Moskvi na 19 kilometara!

U tom trenutku napravio je kobnu grešku pred glavnim gradom Rusije!

Izvor: Profimedia

17:03

Ovako izgleda blokada puta pred Vagnerom

16:53

Oglasilo se ministarstvo spoljnih poslova

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije oglasilo se i upozorilo zapadne zemlje da ne koriste pobunu plaćeničke grupu Vagner da koriste svoje "rusofobne ciljeve", javio je Rojters.

16:42

Rusija uništava put u Lipecku zbog Vagnera!

16:23

Rat stiže u Rostov - Čečeni dolaze!

Čečeni Ramzana Kadirova došli su pred Rostov, koji "drži" paravojska Jevgenija Prigožina - "Vagner". Snimci i slike napravljeni pred gradom potvrđuju da su čečenske snage došle da se sukobe sa jedinicom koja se otrgla kontroli Moskve i juriša na nju.

"Alahu Akbar", "Ahmat sila", "Ahmat je naša snaga", uzvikuju vojnici Ramzana Kadirova pred Rostovom.

16:11

STIGLI SU NA 300 KILOMETARA OD MOSKVE!

Guverner Lipecke oblasti Igor Artamonov potvrdio je da je Vagner napredovao preko njene teritorije i da napreduje ka glavnom gradu. Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se vidi da se privatnoj jedinici Jevgenija Prigožina postavljaju barikade na putu baš u toj oblasti.

Ako bi dalje išli bez otpora, Vagner bi za četiri sata mogao da uđe u Moskvu!

Izvor: Google/screenshot
Izvor: Profimedia / Wagner / Handout / Anadolu Agency

16:01

Šta je Vagner?

Pročitajte sve o Vagner grupi koju vodi Jevgenij Prigožin

Izvor: Profimedia

16:00

Šta je zapravo Vagner grupa?

Š

15:59

Gde je Vladimir Putin?!

Dok traje haos u Rusiji i dok Vagner grupa napreduje ka Moskvi, svi se pitaju - gde je Vladimir Putin?

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvuje sastanku sa liderom bosanskih Srba u Kremlju u Moskvi
Izvor: Profimedia

15:58

Putin potpisao zakon o merama za kršenje vanrednog stanja

Putin je potpisao danas Zakon o merama za kršenje vanrednog stanja. Zakonom je predviđen pritvor od 30 dana zbog kršenja mera u vanrednom stanju, navodi se u dokumentu objavljenom na zvaničnom portalu pravnih informacija. Kako je navedeno u tom aktu, Zakon stupa na snagu danom objavljivanja

15:42

Mitraljeska gnezda i punktovi oko Moskve

Ruski vojnici navodno su postavili mitraljeska gnezda i drugu vojnu mašineriju na samom ulasku u Moskvu. Neverifikovane fotografije sa auto-puta na ulasku u grad objavljene su na Tviteru. 

15:24

Moskva se sprema za napad Vagnera!

U samoj Moskvi i na obodima grada, prema pisanju zapadnih medija, odvijaju se užurbane pripreme za dolazak konvoja Vagnerovih plaćenika koje predvodi Jevgenij Prigožin, a koji su započeli oružanu pobunu protiv vojske i režima. Vagnerovci su zauzeli gradove Rostov i Voronjež, a konvoj je sada viđen na nešto više od 400 kilometara udaljenosti od Moskve. Ruska vojska se priprema za dolazak Vagnera, koji se očekuje u večernjim časovima.

BBC je verifikovao video koji prikazuje Vagnerov konvoj naoružanih vozila kako putuje autoputem M4, koji povezuje Voronjež i Moskvu kroz region Lipecka. Guverner Lipecke oblasti je zamolio stanovnike da ostanu kod kuće i izbegavaju putovanja, bilo javnim vozilima ili javnim prevozom. Ova oblast se nalazi na oko 400 kilometara udaljenosti od Moskve.

Ruski vojnici su navodno postavili mitraljez na ulazu u Moskvu, prema fotografijama koje je objavio ruski list Vedomosti. Kako prenosi Rojters, list Vedomosti izvestio je da je mitraljez postavljen na jugozapadnom rubu grada. Fotografije takođe pokazuju okupljanje naoružane policije na auto-putu M4 kojim se kreću pobunjeni Vagnerovi plaćenici. Istovremeno, na ulicama Moskve navodno se nalazi veliki broj oklopnih vozila, postavljeni su vojni punktovi i zaštitna ograda oko svih institucija.

Vojska paralelno postavlja jedinice na obode grada, naročito oko auto-puta kojim se kreće Vagnerov konvoj. Prema pojedinim navodima, kopaju se rovovi oko Moskve.

15:17

GDE JE PUTIN? Kremlj tvrdi da je na radnom mestu, a Ukrajinci da je otišao iz Moskve

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da se ruski predsednik Vladimir Putin nalazi u svojoj kancelariji u Kremlju gde radi kao i obično. To je objavila ruska agencija RIA Novosti, dok je Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, na Tviteru napisao da je "Putinov predsednički avion navodno odleteo iz Moskve za Sankt Peterburg", rodni grad šefa ruske države.

Međutim, Geraščenko je takođe podsetio na izjavu Peskova da Putin radi u Kremlju. Ukrajinska agencija Neksta tvitovala je da je "Putinov avion poleteo iz Moskve i nestao sa radara", pozivajući se na podatke sajta Flajtradar data shows. Navodi se da je avion navodno prestao da odašilje signale koji omogućuju njegovo praćenje negde u blizini ruskog grada Tvera, koji se nalazi na 180 kilometara severozapadno od Moskve.

Neksta navodi da se u Tverskoj oblasti nalazi jedna od Putinovih rezidencija, a da predsednički avion poseduje opremu koja Putinu omogućuje da iz vazduha kontroliše ruske oružane snage.

Putin se danas obratio naciji nakon što su trupe privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina preuzele kontrolu nad ruskim gradovima Rostov na Donu i Voronjež. "Pokušaj da se izazove raskol u društvu je udarac u leđa", naveo je Putin i dodao da su prevelike ambicije dovele do izdaje Rusije.

15:08

Velika količina novca pronađena u Prigožinovoj kancelariji

Tokom racije u kancelariji Jevgenija Pruigožina pronađene su velike količine gotovine. Ruski mediji su objavili da je novac pronađen na adresi u Sankt Peterburgu, što je Prigožin sada potvrdio, prema Rojtersu. On je rekao da je novac bio za Vagnerove troškove, ali nije objasnio njegovo poreklo.

14:55

Putin pričao sa Erdoganom

Ruski državni mediji su izvestili da je Putin razgovarao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je izrazio podršku aktuelnom ruskom rukovodstvu, tvrde oni. U saopštenju Saveta bezbednosti Belorusije se takođe navodi da zemlja ostaje saveznik Rusije i da su unutrašnji sporovi "poklon kolektivnom Zapadu".

14:49

"Uskoro ćemo imati novog predsednika"

Geraščenko je na Tviteru preneo saopštenje Vagner grupe sa Telegrama u kojem se navodi: "Putin je pogrešno izabrao. Tim gore po njega. Uskoro ćemo imati novog predsednika".

14:48

Ruski helikopter gađa skladište nafte u Voronježu?

Pojavio se snimak na kom se navodno vidi kako jurišni helikopter ruskog vazduhoplovstva Кa-52 "aligator" gađa skladište i rafineriju nafte u Voronježu. Navodno je to učinjeno da bi se sprečilo da skladišta padnu u ruke Vagnera.

14:42

Bivši oligarh: Protiv Putina se moramo boriti i sa crnim đavolom

Svojevremeno najbogatiji ruski tajkun Mihail Hodorkovski pozvao je (iz Londona) Ruse da podrže šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je najavio da će srušiti ruski vojni vrh. "Moramo da pomognemo (Prigozinu) sada, a onda ćemo se, ako treba, boriti sa njim", rekao je on.

Hodorkovski je dodao da je važno podržati "čak i đavola" u obračunu sa Kremljom (i predsednikom Vladimirom Putinom). "I da, ovo je tek početak", rekao je nekada najbogatiji Rus koji godinama živi u izbeglištvu.

14:38

Putin u Kremlju

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin radi u rezidenciji u Kremlju u svom kabinetu. Putin je ranije obećao da će ugušiti oružanu pobunu grupe "Vagner".

14:38

Putin razgovarao s sa liderima bivših sovjetskih republika

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom o stanju u Rusiji sa liderima bivših sovjetskih republika. Beloruska agencija Belta je objavila da je tamošnji predsednik Aleksandar Lukašenko razgovarao telefonom sa Putinom koji ga je obavestio o situaciji u Rusiji. RIA Novosti prenosi da je Putin razgovarao telefonom i sa predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim i predsednikom Kazahstana Kasim-Žomartom Tokajevim.

14:35

U sledećih 48 sati znaće se Putinova subina

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak tvrdi da će sudbina ruskog predsednika Vladimira Putina biti poznata uskoro. "U sledećih 48 sati definisaće se novi status Rusije. Ili potpuni građanski rat ili dogovoreni prenos vlasti, ili privremeni predah pre sledeće faze pada Putinovog režima", napisao je Podoljak, savetnik predsednika Volodimira Zelenskog.

14:22

Rostovom odzvanjaju eksplozije

U Rostovu na Donu odjekuju pucnjave i eksplozije nakon što je plaćenička vojska Vagner zauzela taj ruski grad na jugu zemlje. Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vidi kako ljudi panično beže, navodno zbog eksplozije koja se dogodila pre nekoliko minuta.

Ulice u Rostovu su u toku noći bile blokirane, a na putevima su se se mogla videti oklopna vozila i druga vojna oprema, ali i policijski automobili. Na snimku objavljenom na Tviteru vidi se kako vojska prolazi gradom, a na ulicama su i tenkovi. Neki korisnici Tvitera pišu da nije sasvim jasno da li se radi o tenkovima ruskih snaga ili Vagnera, dok na snimcima na kojima se vidi kako vojnici prolaze ulicama piše da su to Vagnerovi plaćenici.

12:20

Građanski rat u Rusiji?

Nakon što je plaćenička grupa Vagner zauzela Rostov na Donu, navodno se sukobila sa ruskom vojskom u oblasti Voronjež. Prema nezvaničnim informacijama, Vagnerovci su oborili avion i helikopter ruske vojne avijacije i spremaju se da zauzmu aerodrom.

Društvenim mrežama kruže snimke koje navodno prikazuju udare ruskog vazduhoplovstva na Vagnerovu kolonu koja ide prema Moskvi. Smatra se kako su time počeli sukobi u voronješkoj oblasti između vojske i Vagnerovaca, Jevgenija Prigožina.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na svom Tviter nalogu navodnu poruku sa Telegram grupe Vagnera, u kojoj se jasno poručuje - "građanski rat je već počeo". "Jedan od Vagnerovih konvoja napadnut je kod Voronježa. Zvanično je počeo građanski rat", piše u Vagnerovoj poruci. 

11:38

Kadirov uz Putina

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da će njegove snage ustati da pomognu ruskom lideru Vladimiru Putinu u borbi protiv oružane pobune koju je u petak uveče pokrenula plaćenička grupa Vagner.

Kadirov je kazao da su njegovi borci spremni na sve. "Spremni smo da pomognemo u gušenju pobune koju je pokrenuo vođa Vagnera Jevgenij Prigožin, a ako treba koristićemo brojne teške mere. Rogozin nam je svima zabio nož u leđa. Pozivam ruske vojnike da ne nasedaju na bilo kakve provokacije", naglasio je Kadirov.

11:17

Vager grupa zauzela Rostov

Nakon što su pripadnici oružane grupe Vagner pod vođstvom Jevgenija Prigožina navodno zauzeli kontrolu u Rostovu, Voronježu i približavaju se Krasnodaru, reagovao je jedan od najviših ruskih vojnih zapovednika Sergej Surovikin.

"Zajedno s vama prošli smo težak, naporan put, zajedno smo se borili, rizikovali, gubili, zajedno pobeđivali. Mi smo iste krvi, mi smo ratnici. Pozivam te da prestaneš. Neprijatelj samo čeka da se naša unutrašnja politička situacija pogorša. Ne smemo ići na ruku neprijatelju u ovom teškom trenutku za zemlju. Pre nego što bude prekasno, moramo nešto preduzeti, moramo poslušati volju i naredbu predsednika kojeg je izabrao narod, a sve probleme rešavaćemo mirnim putem", rekao je između ostalog Surovikin.

10:16

Ko je Jevgenij Prigožin?

Rođen u Lenjingradu, sada Sankt Peterburgu, u Sovjetskom Savezu 1961. godine, Jevgenij Prigožin je proveo deo svog ranog života u zatvoru nakon što je osuđen za pljačku i prevaru. Nakon što je pušten iz zatvora 1990. godine, nakon devet godina pritvora, Prigožin je počeo da prodaje hot-dogove na pijacama svog rodnog grada. On je za Njujork tajms 2018. rekao: "rublje su se gomilale brže nego što je moja majka mogla da ih prebroji". I kako je Sovjetski Savez pao, Prigožin je osnovao nekoliko preduzeća.

Jevgenij Prigožin (62) prvi put se proslavio kao vlasnik ketering kompanija i restorana i kao snabdevač hranom i pićem zvaničnih događaja u Kremlju. Jedna od njegovih najslavnijih fotografija je ona na kojoj služi hranu ruskom predsedniku. Naknadno je dobio nadimak "Putinov kuvar".

09:15

Obratio se Putin

Ruski predsednik Vladmir Putin obratio se naciji posle napada oružane grupe Vagner na dva ruska grada, Rostov i Voronjež. On je kazao da je napad Vagnerovaca jednak oružanoj pobuni, a bilo kakva pobuna je smrtonosna pretnja za državu.

"Obraćam se građanima Rusije, pripadnicima Oružanih snaga, bezbednosnih organa i specijalnih službi, vojnicima i komandantima koji se sada bore na svojim borbenim položajima, odbijaju neprijateljske napade, čine to herojski -- znam, sinoć sam ponovo razgovarao sa komandantima svih pravaca. Obraćam se onima koji su prevarom ili pretnjama uvučeni u zločinačku avanturu, gurnuti na put teškog zločina - oružane pobune", rekao je Putin na početku svog obraćanja.

08:20

U Moskvi se sprovode antiterorističke mere

Sobjanin je na svom Telegram kanalu napisao da su na ulicama Moskve već uvedene pojačane kontrole saobraćaja. Moguća su i ograničenja masovnih događanja, dodao je. "Kao rezultat pristiglih informacija, u Moskvi se sprovode antiterorističke mere za jačanje sigurnosti", napisao je Sobjanin. Zamolio je više od 13 miliona stanovnika metropole za razumevanje.

Guverner moskovske regije Andrej Vorobjov takođe je na Telegramu napisao o pojačanim sigurnosnim merama. Vorobjov je pozvao ljude da se, ako je moguće, suzdrže od putovanja automobilima prema južnoj Rusiji, gde je situacija trenutno posebno napeta.

07:14

Vagner krenuo ka Moskvi

Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner, saopštio je da su njegovi borci prešli granicu Ukrajine ka Rusiji i da će protiv ruskog vojnog vrha "ići do kraja". "Ima nas 25.000 i saznaćemo zašto se u zemlji dešava haos", rekao je Prigožin ranije u seriji glasovnih poruka na Telegramu, ali je dodao da njegov poziv na delovanje protiv ruske vojske nije vojni puč, nego "marš za pravdu". "Borci i ja uništićemo svakoga ko nam stane na put", rekao je Prigožin, dodajući da su ušli u južni ruski grad Rostov.

Ukratko

  • Vagnerovci krenuli ka Moskvi 
  • Sprečeno krvoproliće u Rusiji
  • Gradonačelnik Moskve uveo antiterorističke mere
učitaj još +