Svet

RUSI GAĐALI VAŽNO UKRAJINSKO UPORIŠTE, BROJE SE MRTVI: Rakete pale na prepuno područje, ljudi vrište pod ruševinama

Autor Ivana Lazić

U vazdušnom napadu na Krematorsk, poginule su tri, a ranjeno najmanje 25 osoba.

Izvor: Tweet/Anton Gerashchenko/Screenshot

Najmanje tri osobe, među kojima i dete, stradali su u vazdušnom napadu na Krematorsk koji se dogodio u 19.30 po lokalnom vremenu. Kako prenose svetski mediji, pale su dve rakete, od kojih je jedna pogodila selo Bilenke, a druga restoran u kom je bilo dosta ljudi.

Prema prvim informacijama, povređeno je najmanje 25 osoba. Radi se o udaru dva projektila na područje ovog grada u istočnoj Ukrajini.

"Rusija je namerno gađala prepuna područja", rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klienko u objavi na Telegramu.

Ranije informacije govorile su o jednom, a zatim o dvoje mrtvih ljudi. Kako je preneo Skaj njuz, reč je o napadu na veoma prometan tržni centar, a u toku su akcije potrage i spasavanja, prenele su ukrajinske vlasti. U napadu je uništena picerija i oštećeno nekoliko privatnih kuća.

O napadu je govorila prva dama Ukrajine Olena Zelenska, koja je saopštila da ima mnogo ranjenih i osudila napad. Ona je takođe istakla da se napad dogodio na godišnjicu smrtonosnog granatiranja tržnog centra u Kremenčuku. Taj napad je bio jedan od najsmrtonosnijih tokom rata, u kojem je poginulo više od 20 ljudi, a ranjeno 59 ljudi.

Kramatorsk je veliki grad koji se nalazi zapadno od linije fronta u Donjeckoj oblasti i verovatno je ključni cilj u svakom ruskom napredovanju ka zapadu u pokušaju da zauzme ceo region.

Grad je bio česta meta ruskih napada, uključujući napad na gradsku železničku stanicu u aprilu 2022. u kojem su poginule 63 osobe.

(Mondo)