Svet

UKRAJINO, SPREMI SE - AMERIČKI SATELIT POTVRDIO MRAČNA UPOZORENJA! Otkriveno gde je Vagner, odatle će NAPASTI?

Autor Aleksandar Blagić

Američka kompanija "Planet Labs" napravila je satelitske snimke koji pokazuju izgradnju objekata u napuštenoj vojnoj bazi u Belorusiji, sumnja se da je to navodno novi dom "Vagner" jedinica.

Izvor: YouTube/PrintscreenDWASIPOVICHY REGIONAL GOVERNMENT/printscreen

Pokušaj puča u Rusiji se završio u subotu 24. juna u večernjim časovima kada je nakon intervencije beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, sklopljeno primirje između ruskog predsednika Vladimira Putina i vođe “Vagnera”, Jevgenija Prigožina. Tenzije su se smirile, ali bivši načelnik britanske vojske Lord Danat smatra da u pozadini svega stoji velika zamka za Ukrajinu. Prema njegovim rečima od nedelje, "Vagner" bi mogao da napadne Kijev iz Belorusije, a te tvrdnje sada dobijaju na težini zbog satelitskih snimaka koje je napravila američka kompanija "Planet Labs".

Na tim snimcima se vidi ubrzana izgradnja objekata za privremeni boravak u napuštenoj vojnoj bazi u Belorusiji, piše "New York Times". Ona bi mogla navodno da bude novi dom "Vagner" jedinica. Gradnja novih objekata je prvi put primećena u ponedeljak 26. juna.

Već sledećeg dana je bilo vidljivo da se na sportskom terenu površine od oko 32.000 kvadratnih metara u okviru ograđene baze nalazi barem šest redova ogromnih šatora za privremeni smeštaj ljudi. Slično je zabeleženo i na otvorenom prostoru odmah pored sportskog terena. Ova baza se nalazi na oko 130 kilometara od beloruske prestonice Minska i na oko 21 kilometar severozapadno od grada Asipoviči, u kojem se nalazie brojni vojni objekti, uključujući poligon za obuku trupa i skladište municije.

Pogledajte fotografije napuštene vojne baze u Belorusiju u kojoj se navodno nalazi "Vagner"

Navodi se da je u ovoj bazi ranije bilo sedište 465. raketne brigade beloruske vojske, koje 2018. prebačeno bliže gradu Asipoviči. Ova brigada je jedina u okviru oružanih snaga Belorusije koje poseduje ruske rakete “Iskander” koje su u stanju da nose konvencionalne i nuklearne bojeve glave. Na ranijim snimcima te oblasti koje je sredinom ovog meseca načinio satelit “Planet Labsa” otvoreni prostor u okviru napuštene beze bio je potpuno pust i u njoj skoro da nije bilo nikakvih aktivnosti.

Lord Danat, bivši načelnik britanske vojske, smatra da stvari nisu jednostavne i strahuje da bi “Vagner” navodno mogao da udari na Kijev iz Belorusije! On je to rekao u programu “Skaj Njuza” novinarki Sofi Ridž u nedelju 25. juna.

Navodno je napustio scenu i otišao u Belorusiju i to je sada kraj Prigožina i Vagner jedinice? Mislim da je veoma zabrinjavajuć njegov odlazak u Belorusiju. Ono što mi ne znamo, a što ćemo otkriti u narednim satima i danima je koliko njegovih boraca je otišlo zajedno sa njim tamo. Ukoliko je otišao u Belorusiju zadržavši borbenu efektivu sa sobom, onda on predstavlja ozbiljnu pretnju po bok Ukrajine koji je blizu Kijeva, a tamo je sve i počelo 24. februara (2022. godine). Iako se čini da je ova stvar gotova, mislim da će ‘naknadni potresi‘ da odjekuju još neko vreme. Ukrajina mora da pazi na svoje bokove i da budu spremni za manevre da bi odbili napade koji budu možda došli iz pravca Belorusije”, izjavio je Danat ranije.

BONUS VIDEO:

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)