Svet

MISLIO DA SU GA ZABORAVILI, A ONDA JE UHVAĆEN POSLE 40 GODINA! Zadavio ženu, promenio 7 imena, a zbog jednog poteza pao

Autor Jana Desovski

Valjda je mislio da su ga svi zaboravili, ali ne, policija ga je ipak uhvatila posle 40 godina bekstva zbog ubistva žene...

Izvor: HILLSBOROUGH COUNTY SHERIFF’S OFFICE

Osumnjičeni za ubistvo na Floridi koji se tri puta pojavio u američkom časopisu "Most Wanted" (Najviše tražen) uhapšen je nakon skoro četiri decenije bekstva. Bio je među najtraženijim beguncima u Americi. Donald Santini (65) je navodno koristio 13 pseudonima kako bi izbegao hapšenje zbog ubistva 33-godišnje žene sa Floride 1984. godine, saopštile su vlasti.

U vreme hapšenja, bio je predsednik lokalnog odbora koji se bavi kvalitetom vode u Kaliforniji. Santini je izručen Floridi gde se suočava sa optužbama za ubistvo, piše Bi-Bi-Si. Tražili su ga zbog ubistva Sintije Vud, tada 33-godišnje, koja se razvodila od svog muža. Bio je poslednja osoba koja je viđena sa njom 6. juna 1984, pre nego što su detektivi otkrili njeno telo, bila je zadavljena i ostavljena u kanalu. 

"Hapšenje Donalda Santinija zatvara dugo neriješen slučaj i osigurava pravdu za žrtvu i njenu porodicu nakon skoro četiri decenije čekanja", rekao je u saopštenju šerif Čed Čronister okruga Hillsboro na Floridi, prenosi Slobodna Dalmacija. Vlasti su saopštile da je on identifikovan kao osumnjičeni ubrzo nakon ubistva i da je odmah pobegao iz okruga Hilsboro.

Izvor: Image source, Hillsborough County Sheriff’s Office

Santini se nekoliko puta pojavio u televizijskoj emisiji America's Most Wanted - 1990, 2005. i 2013. godine. Mnoge agencije, uključujući i FBI, godinama intenzivno rade na ovom hladnom slučaju. Potraga je odvela istražitelje u Teksas, Kaliforniju, pa čak i na Tajland, ali bezuspešno do ove godine. Bila je to dojava Regionalne operativne grupe za begunce Floride/Kariba koja je dovela američke maršale u okrug San Dijego. Santini se malo previše opustio, a oficiri su samo čekali njegov nepromišljen potez.

Valjda je mislio da su ga svi zaboravili, ali ne, revnosna policija ga je ipak uhvatila. Santini je uhapšen i optužen za ubistvo prvog stepena u San Dijegu pre nego što je ranije ove nedelje izručen zatvoru okruga Hilsboro u Tampi na Floridi. Živeo je u malom predgrađu San Dijega zvanom Kampo pod pseudonimom Velman Simonds.

Čak se redovno pojavljivao na sastancima javnog odbora kao predsednik lokalnog odbora za održavanje vode, prema zvaničnicima. U pismu na 16 stranica koje je poslao lokalnoj novinskoj stanici u San Dijegu, rekao je da je volontirao u Rotari klubu, da je imao tajlandski restoran i upravljao stambenom zgradom tokom godina bekstva. Prethodno je služio zatvorsku kaznu zbog silovanja žene dok je bio stacioniran u Nemačkoj. A 1983. godine optužen je za tešku pljačku u njegovoj matičnoj državi Teksas.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)