Svet

KREĆE ŽESTOKA BITKA 4 NASLEDNIKA ZA MILIJARDE EVRA! Ko su deca Mohameda al Fajeda i čime se bave?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evo ko su deca Mohameda al Fajeda, milijardera koji je preminuo prošle nedelje. Boriće se za njegovo bogatstvo!

Izvor: Profimedia

Milijarder Mohamed al Fajed preminuo je prošle nedelje u 95. godini, a sada britanski mediji pišu da se sprema bitka između njegove dece - ko će naslediti ogromno bogatstvo?

Kada je bivši vlasnik "Harodsa" i Fulama preminuo, za sobom je ostavio bogatstvo od skoro dve milijarde evra. U njegovom vlasništvu je i hotel "Ric" u Parizu, a teško je i proceniti šta je sve pripadalo Al Fajedu, jer je vlasništvo nad mnogim nekretninama regulisano preko kompanija u poreskim rajevima kao što su Bermuda, Luksemburg i Lihtenštajn.

Mohamed al Fajed imao je petoro dece, ali je njegov sin Dodi poginuo u saobraćajnoj nesreći pre 26 godina sa britanskom princezom Dajanom. Preostala deca Mohameda al Fajeda su Džasmin (42), Karim (39), Kamila (38) i Omar (35), a "Dejli mejl" piše da pripremaju bitku koja će učiniti da serija "Naslednici" (Succession) izgleda kao "dečja igra".

Karim i Omar al Fajed
Izvor: Profimedia

Ako niste gledali seriju "Succession", u pitanju je priča o četvoro dece porodice Logan koja se bore da naslede oca, moćnog biznismena i vlasnika prave poslovne imperije.

Dvoje najmlađih, sin Omar i kćerka Kamila, već su se sudili. Omar je pred sudom tražio 100.000 funti zbog napada za koji je tvrdio da su ga organizovali njegova sestra i njen suprug, sirijski biznismen Mohamed Esreb. Slučaj je okončan pred sudom ali detalji nikada nisu objavljeni, a Omar je javno optuživan za konzumiranje nelegalnih supstanci.

Izvor: Profimedia

"Ja ne uzimam drogu, već sam žrtva borbe moći između braće i sestara. Uobičajena je to drama kada u porodici imate vođu koji je na zalasku života. Ja ne želim da budem 'glavni', samo hoću harmoniju u našoj porodici", rekao je Omar pre dve godine u jednom intervjuu.

Sina Dodija biznismen je dobio iz prvog braka sa Samirom Kašogi. Razveli su se zbog preljube, a potom se venčao sa finskom manekenkom Hajni Vaten, koja mu je rodila preostalih četvoro dece.

Izvor: Youtube/BBC/Printscreen

Dodi al Fajed poginuo je u nesreći sa princezom Dajanom, a njegov otac nije odustajao od tvrdnje da su Dodi i Dajana ubijeni.

Čime se bave deca Mohameda al Fajeda?

Džasmin se bavi modom i ima svoj brend "Jasmine di Milo", koji često nose Rijana i Sijena Miler. Karim je izgubio sluh kao dete, nakon borbe sa meningitisom, i često je pričao o tome kako je morao da uči da govori i čita sa usana. Kamila je vlasnica restorana, dok je Omar preduzetnik u svetu tehnologije i aktivista za zaštitu životne sredine.

Njih četvoro će, prema proceni britanskih medija, sada započeti bitku oko 1,9 milijardi evra koje je njihov otac ostavio.

(MONDO)