Svet

SKOČIO NA RAMPU U POSLEDNJEM TRENUTKU, A ONDA KREĆE OKRŠAJ SA POSADOM: Oglasio se brat muškarca kog su gurnuli u more

Autor Ivana Lazić

Tridesešestodišnji Antonis udavio se u luci Pirej, nakon što ga je posada trajekta, na koji je nameravao da se ukrca, gurnula u vodu.

Izvor: Twitter/printscreen/@kakajason50

Nikos Kariotis, brat 36-godišnjeg Antonisa, kog je u utorak uveče, posada trajekta Plavi horizont gurula sa katapulta u more, nakon čega se udavio u luci Pirej, izrazio je šok zbog njegove pogibije. Kako kaže, Antonis je uvek imao kartu. i nije mu jasno kako je došlo do svađe sa osobljem broda.

Kako otkriva za Protothema.gr, 36-godišnjak je izvadio kartu za sudbonosno putovanje, ali je kasnio sa dolaskom u luku.

"Ne bi išao bez karte. Imao je kartu i kasnio je. Koliko sam razumeo, kasnio je u luku, nije ušao i nisu ga pustili da uđe na trajekt. Otišao je na odmor u Atinu. Često je putovao, godinama je išao u šetnju Atinom. Da vidi svoje prijatelje. Uvek je imao novca za kartu. Radio je ovde, u Agios Nikolaosu, i zato se juče vraćao na posao", kaže brat 36-godišnjaka, koji čeka obdukciju kako bi dobio odgovore o okolnostima pod kojima se nesrećni mladić udavio u luci nakon što su ga odgurnula dva člana posade.

Prema prvim informacijama, muškarac je imao kartu za trajekt koji je saobraćao prema Iraklionu na Kritu.

Na video-snimcima se vidi da tridesetšestogodišnjak pokušava da se ukrca na brod i uspeva da skoči na rampu nesporedno pre polaska trajekta, nakon čega dolazi u fizički sukob sa dvojicom muškaraca iz posade, i upada u more u trenutku kada se trajekt već otisnuo od pristaništa.

Iako je nesrećni čovek bio u moru, brod je nastavio svoj put narednih 15 minuta, pre nego što su se vratili nazad u Pirej.

Uhapšena su četiri člana posade koja su zajedno optužena za ubistvo iz nehata, a oni će danas biti saslušani u tužilaštvu.

Brod se okrenuo nazad tek kada je neko od putnika, ko je snimio incident, alarmirao osoblje trajekta. Nakon tragičnog događaja nisu preduzete planirane akcije za spasavanje osobe koja je pala u more, ističe u izjavi za grčke medije Sideris Mamidis, jedan od najiskusnijih kapetana grčkog brodarstva.

"Ni pod kojim uslovima ne bacajte čoveka u more kada uđe u brod, čak i ako je begunac", rekao je iskusni kapetan Mamidis o pogibiji 36-godišnjaka.

On ukazuje i na propuste posade nakon incidenta jer nisu pokrenuli propisane postupke za spasavanje osobe koja je pala u more.

"Kao kapetan putničkog broda izražavam svoju tugu zbog gubitka života. Čak i da je begunac i da ga policija juri, čoveka ne guraš u more. Nekoliko puta sam, koliko sam mogao, prekidao proces iskrcavanja i pokupio zakasnelog putnika", kaže Mamidis.

Kako naglašava, "iz humanitarnih razloga, uvek olakšate ulazak lakomislenog i verovatno očajnog putnika u poslednjem trenutku. Čak i ako nema kartu, u toku je proces izdavanja i dodavanja na listu putnika“.

"Odgovornost je u potpunosti na ljudima koji su bili na rampi, koji su ga očigledno gurnuli... Kada su ga videli u moru, nisu uradili propisane procedure za njegovo spasavanje. Na brodu koji se već pomerio, ne gurate nikoga nazad i svakako obaveštavate kapetana da zaustavi proces plovidbe. Imamo proceduru "čovek u moru". Gde je prsluk za spasavanje? Gde je brzi spasilački čamac?", pita se on.

Bonus video:

 (Mondo)

Tagovi