Svet

MASOVNO TROVANJE HRANOM U POZNATOM RESTORANU! Jedna žena UMRLA, odmor postao KOŠMAR za nekoliko sati!

Autor Uroš Matejić

Britanski, američki i irski turisti hospitalizovani zbog trovanja hranom, nakon što su jeli sardine u poznatom restoranu u Bordou, a jedna žena je umrla.

Izvor: google maps/Mondo/Goran Šivački

Britanski, irski i američki turisti su među brojnim osobama koje se leče u bolnici od botulizma (bakterije) nakon što su jele sardine u jednom restoranu u Bordou u FrancuskojJedna 32-godišnja žena je preminula, a najmanje osmoro je u bolnici sa retkim, ali životno opasnim stanjem.

Francuska zdravstvena agencija povezala je trovanje sa domaćim sardinama iz vinskog bara "Čin Čin" u Bordou. Takođe su potvrdili da su gosti kojima je pozlilo jeli u restoranu od 4. do 10. septembra. Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) saopštila je da je obaveštena o "malom broju britanskih državljana" koji su otrovani u ovom restoranu.

Oni su na Tviteru uputili upozorenje Britancima, pozivajući ih da odmah kontaktiraju lokalnu službu za hitne slučajeve ako su jeli u tom restoranu i između tih datuma. Botulizam se ne širi od osobe do osobe i nema rizika za opštu populaciju. To je ozbiljno stanje uzrokovano toksinima koje proizvode bakterije kada se hrana nepravilno čuva, prenosi Daily Mail.

Ovi toksini napadaju nervni sistem i mogu izazvati paralizu - simptomi uključuju spuštene kapke, zamagljen ili dvostruki vid i slabost mišića lica. U saopštenju UKHSA se navodi: "Pojedinci koje su francuske vlasti identifikovale i koje su se vratile u Veliku Britaniju dobijaju medicinsku pomoć. U ovom trenutku u Velikoj Britaniji možda ima više ljudi koji su jeli u restoranu u Bordou, a kojima francuske vlasti nisu uspele da uđu u trag".

Irska zdravstvena služba saopštila je da je upoznata sa "malim brojem" irskih državljana koji su otrovani i koji se leče u Francuskoj. Takođe je objavljeno da je žena koja je umrla supruga irskog državljanina. Dvoje američkih turista, Met Džekson i Kristi Brener, takođe su u ovoj grupi.

Izvor: Go Fund Me

Oni su se našli u tom restoranu i izjavili su, da je njihov "odmor u Francuskoj od neverovatnog postao košmar za nekoliko sati". 11. septembra, laboratorijski rezultati su potvrdili da i Met i Kristi imaju botulizam usled jedenja u vinskom baru "Tchin Tchin".

"Kristi je srećom otpuštena" pre dva dana, ali "Matov odgovor na botulizam je bio izuzetno ozbiljan, a očekuje se da će put do oporavka biti dug", dodajući da je njegova "sposobnost da uradi mnogo toga u ovom trenutku ugrožena".

BONUS VIDEO:

(MONDO)