Konobar koji radi u Soderstorfu (Donja Saksonija) u Nemačkoj mogao bi da zarađuje čak 11.000 evra mesečno. Ovakvu platu nudi ugostitelj iz pomenutog mesta. Prema pisanju nemačkih medija, ugostitelj očajnički pokušava da pronađe osoblje koje mu nedostaje, prenosi Feniks.de.
Teško da je bilo koja druga industrija toliko patila od pandemije koronavirusa kao restorani i hoteli. Posao sada raste, gosti se vraćaju, ali gastronomiji nedostaje na desetine hiljada zaposlenih. Industrija restorana sada pati od nedostatka radne snage.
"11.000,00 evra. Od sada!" Ovim natpisom se Filip i Kristin fon Štum oglašavaju u Soderstorfu u Donjoj Saksoniji. Oni su vlasnici starog drvenog salaša sa restoranom u kome se održavaju seminari i razne manifestacije. Teoretski, rekao je Filip fon Štum nemačkim medijima, on bi mogao da organizuje 50 venčanja ovde svake godine. Ima dovoljno upita i interesovanja, ali nema dovoljno radne snage. Zbog toga može da pristane na održavanje između 10 i 15 venčanja godišnje.
Nedostaje kadrova – u kuhinji, službi, administraciji i računovodstvu
Primer restorana iz Donje Saksonije nije jedini. Nemačka agencija za zapošljavanje prijavila je u junu 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu. U Nemačkoj nedostaje više od 66.000 kuvara, kuhinjskih pomoćnika, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka osoblja, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju im jelovnike i/ili radno vreme.
Gastronomija je ponovo u usponu
Tražnje ne nedostaje. Institut Ifo je nedavno čak došao do zaključka da je ugostiteljstvo u Nemačkoj u usponu. Barem u velikim gradovima, poput Minhena, Berlina, Hamburga, Štutgarta i Drezdena – prodaja je sada znatno bolja nego 2019. godine. Ovo je tačno čak i ako se izuzme inflacija koja je od tada vladala.
BONUS VIDEO:
(MONDO)