Svet

DA LI JE OVO KRAJ "STAN NA DAN" BIZNISA? Mnogima se ovo neće svideti, evo koji su novi uslovi za iznajmljivanje

Autor Aleksandar Blagić

Nova pravila stupaju na snagu u vezi iznajmljivanja stanova putem "Airbnb" platforme.

Izvor: Shutterstock/Dariusz Jarzabek

Više od hiljadu stanova u Njujorku će uskoro biti izbrisano sa platforme "Airbnb" zbog novog zakona koji je stupio na snagu početkom septembra, piše "tportal.hr". Novi zakon, "Local law 18" predviđa ograničavanje rada "Airbnb" u gradu, ali ne samo to već i potpunu zabranu za mnoge domaćine i goste.

Po novim pravilima, svi domaćini moći će da stave stan na "Airbnb" samo ako žive u tom objektu koji žele da iznajme i ako su prisutni u njemu dok je tu i gost. Broj mogućih gostiju se ograničava na dva.

"Airbnb" i slične platforme će moći da nastave sa radom u Njujorku, ali je zakon toliko strog da se ovo ograničenje vidi kao "de facto" zabrana. Drugim rečima, došao je kraj luksuznim stanovima koji su opremljeni za devojačke i momačke večeri.

Kratkoročno, najam stanova je doneo veću buku i zagađenje, a dobar broj ljudi je isteran iz tog dela grada. Veštiji preduzetnici su izdavali više stanova, čak na stotine.

Nova pravila su "udarac turističkoj ekonomiji Njujorka i hiljadama Njujorčana i malih preduzeća u spoljnim opštinama koji se oslanjaju na iznajmljivanje kuća i dolare za turizam da bi sastavili kraj s krajem“, rekao je izvršni direktor Airbnb-a Teo Jedinski za "Vired".

"Grad šalje jasnu poruku milionima potencijalnih posetilaca: niste dobrodošli“, dodaje Jedinski. "Promena će učiniti kratkoročno iznajmljivanje mnogo manje privlačnim za mnoge ljude koji dolaze u Njujork jer su hotelske sobe retke i veoma skupe", rekao je Šon Henesi, profesor na Univerzitetu u Njujorku.

U Njujorku se trenutno nalazi više od 40.000 stanova na platformi "Airbnb". Većina njih je na Menhetnu, a nestašicu stanova u Njujorku pogoršava novi zakon koji dopušta stanodavcima da zabrane čitave zgrade na platformama za kratkoročni zajam.

BONUS VIDEO:

(MONDO)