Svet

AMERIKA U NOVOM PROBLEMU ZBOG UKRAJINE: Bajden se oglasio - "NEMAMO puno vremena"!

Autor Miloš Škrbić

Mark Kanikan, viši savetnik u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da će ukrajinski otpor početi da slabi ako pomoć ne nastavi da teče.

Pentagon je upozorio američki Kongres da mu ponestaje novca za zamenu oružja koje su SAD poslale Ukrajini i da je već primoran da uspori snabdevanje nekih trupa, navodi se u pismu upućenom liderima Kongresa.

Kontrolor Pentagona Majkl Mekord rekao je liderima Predstavničkog doma i Senata da je ostalo 1,6 milijardi dolara od 25,9 milijardi dolara koje je Kongres obezbedio za popunu američkih vojnih zaliha koje su stizale u Ukrajinu. Oružje uključuje milione metaka artiljerije, raketa i projektila. Pored toga, SAD imaju još oko 5,4 milijarde dolara da obezbede oružje i opremu iz svojih zaliha. SAD bi već ostale bez tih sredstava da Pentagon ranije ove godine nije shvatio da je precenio opremu koju je već poslao, oslobodivši oko 6,2 milijarde dolara. 

„Već smo bili primorani da usporimo popunjavanje sopstvenih snaga kako bismo se zaštitili od neizvesne finansijske budućnosti. Neuspeh da popunimo naše vojne službe na vreme može da naškodi spremnosti naše vojske" naveo je Mekord u pismu.

On je dodao da će SAD bez dodatnog finansiranja sada morati da odlože ili smanje oružje za protivvazdušnu odbranu, municiju, bespilotne letelice i opremu za rušenje i probijanje koja je „kritična i hitna sada dok se Rusija priprema za zimsku ofanzivu".

Džo Bajden
Izvor: Twitter/Printscreen/R A W S A L E R T S

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u nedelju da, iako će pomoć nastaviti da teče za sada, vreme ističe.
„Ni pod kojim okolnostima ne možemo dozvoliti da se prekine američka podrška Ukrajini", rekao je Bajden. „Imamo vremena, ali ne puno".

„Ako ne bude novog novca, počeće da ga osećaju do Dana zahvalnosti", rekao je on.

Predlog zakona o kratkoročnom finansiranju koji je usvojio Kongres traje samo do sredine novembra. Mekord je rekao da bi bilo previše rizično za Ministarstvo odbrane da preusmeri novac sa tog privremenog računa za finansiranje kako bi platio dodatnu pomoć Ukrajini.

BONUS VIDEO