Svet

SUSEDI SPUŠTAJU RAMPU RUSIMA Vozila sa ruskom registracijom nepoželjna, ali mogu da uđu pod JEDNIM uslovom

Autor Miloš Škrbić

Zabrane ulaska automobilima sa ruskim tablicama već su uvele Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska, a sada im se pridružuje i Bugarska.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Norveško ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da od danas važi zabrana ulaska automobila s ruskom registracijom u njihovu zemlju.

"Važno je da su sankcije delotvorne kako bismo što je više moguće sprečili prihode potrebne ruskoj državi za finansiranje rata", istaknula je ministarka spoljnih poslova Aniken Huitfeldt u saopštenju.

Vozila u vlasništvu norveških državljana ili državljana Evropskog ekonomskog prostora (EEA) sa stalnim boravkom u Rusiji ili članova njihovih porodica će biti izuzeta od zabrane koja se odnosi na vozila s devet ili manje sedišta, dodalo je norveško ministarstvo.

Uz Norvešku, slične zabrane već su uvele Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska, a sada im se pridružuje i Bugarska, najavio je šef bugarske granične policije, Anton Zlatanov.

"Do kraja današnjeg dana počeće da se primjenjuje zabrana ulaska ruskih automobila na području Bugarske", rekao je Zlatanov juče, dodajući da je zabrana ulaska ruskih kamiona na snazi već nekoliko meseci.

Rusi ne mogu automobilom u EU

Prethodno je Evropska komisija objavila obrazloženje u kojem se navodi da se sankcije koje je Savet EU uveo Rusiji još 2022. godine odnose i na lična vozila sa ruskim registarskim brojevima. Dakle, Rusi neće moći svojim automobilima da uđu na teritoriju zemalja Evropske unije, čak ni u turističke svrhe, pa čak ni na kratko.

BONUS VIDEO

(MONDO)