Svet

35.000 NATO VOJNIKA SAMO ČEKA ZNAK! Ova evropska zemlja napravila NEOČEKIVANI POTEZ - spremno i 200 aviona

Autor Jana Desovski

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus obećao je NATO desetine hiljada nemačkih vojnika za nove planove odbrane. Avioni i fregate bi takođe trebalo da budu dostupni saveznicima.

Izvor: Profimedia

Nemačka će ubuduće imati 35.000 vojnika u veoma visokoj pripravnosti - za novu strategiju NATO odvraćanja i odbrane. "Radi se o podržavanju regionalnih odbrambenih planova konkretnim snagama", rekao je ministar odbrane Boris Pistorijus (SPD) na marginama sastanka NATO u Briselu.

Između ostalog, reč je o 35.000 vojnika u visokom ili najvišem stepenu pripravnosti i takođe do 200 aviona, fregata, korveta i još mnogo toga, rekao je Pistorijus. Od 2025. vrhovni komandant snaga NATO u Evropi (SACEUR) bi trebalo da bude u mogućnosti da ih ima na raspolaganju. To se posebno odnosi na najvažnije kapacitete vojne podrške, kao što je logistika.

Reakcija na invaziju Rusije na Ukrajinu

Potez Nemačke je deo novog modela oružanih snaga NATO koji predviđa držanje 300.000 vojnika u stanju pripravnosti za moguće misije. Do sada su za brze krizne operacije bile prvenstveno na raspolaganju interventne snage NRF za koje članice trenutno obezbeđuju oko 40.000 vojnika.

U pozadinu ovog prestrojavanja su posebno pretnje iz Rusije. Otkako je šef Kremlja Vladimir Putin naredio napad na Ukrajinu - NATO više ne isključuje u potpunosti ni akcije protiv savezničkih država: posebno ugroženim se smatraju Baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija.

Za svaki slučaj, još letos su doneti planovi regionalne odbrane: na više od 4.400 stranica teksta se navodi kako u hitnim slučajevima treba zaštititi i odbraniti kritične lokacije na teritoriji NATO. A sprovođenje palnova bi trebalo da bude omogućeno novim modelom oružanih snaga.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/DW)