Svet

VREME CURI - ZA 24 SATA SVE STAJE U GAZI! Parking ispred bolnice u Palestini bio pun MRTVAKA, a može da ih bude još...

Autor Jana Desovski

Sve bolnice u Gazi ostaju bez goriva 'za 24 sata', što znači da će oni teško povređeni ostati bez odgovarajuće medicinske nege.

Izvor: Profimedia/Mahmoud Khattab/Quds Net News via ZUMA Wire

Sve bolnice u Gazi ostaju bez goriva 'za 24 sata', prenosi Sky News. Upozorenje dolazi od palestinske agencije UN-a za izbeglice UNRVA.

Rečeno je da očekuje da sve manje rezerve goriva više neće trajati, usred eskalacije humanitarne krize. Bolnice se već oslanjaju na rezervne generatore, a prekid električne energije bi ugrozio živote hiljada pacijenata.

Ranije ove nedelje čuli smo kako su zdravstvene ustanove u Gazi bile prepune, a jedna bolnička mrtvačnica bila je primorana da parking pretvori u privremeno 'groblje'.

Šta kaže Izrael?

Izraelski vojni portparol negirao je postojanje humanitarne krize u Gazi. Od smrtonosnih napada Hamasa 7. oktobra, Izrael je blokirao prekogranično snabdevanje Pojasa Gaze strujom, gorivom i vodom i izvodi vazdušne napade na toj teritoriji. 

Jutros je palestinska agencija UN-a za izbeglice upozorila da bi bolesti koje se prenose vodom mogle početi da se šire jer većini Gaze nedostaje voda za piće.

Ali u intervjuu za BBC Newsnight, potpukovnik Ričard Heht je insistirao da u Gazi ima struje i vode. "Nemamo obavezu da snabdevamo strujom Hamas", kaže Heht. "Ljudi koji su nas napali već nekoliko godina kontrolišu pojas Gaze. Imaju struju."

BONUS VIDEO:

 (MONDO)