Svet

ODLUKA AMERIKE DA STAVI VETO NA REZOLUCIJU UN IMAĆE STRAŠNE POSLEDICE! Rusija upire prstom - "Ovo su namere Vašingtona"

Autor Uroš Matejić

Moskva je ocenila da veto SAD na rezoluciju UN "jasno pokazuje prave težnje Vašingtona prema regionu (Bliskog istoka)".

Izvor: Profimedia

Rusija je ocenila da će odluka SAD da stave veto na rezoluciju UN u kojoj se poziva na "humanitarni prekid vatre" između Hamasa i Izraela imati "strašne posledice u smislu gubitka ljudskih života". "U kontekstu sukoba koji se širi i preti da pređe granice Bliskog istoka i poprimi versku dimenziju, posledice takve odluke su strašne", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Izrazivši "razočaranje" što nije prihvaćena rezolucija koja je mogla da doprinese "zaustavljanju eskalacije tenzija i smanjenju nasilja nad civilima", Moskva je ocenila da veto SAD "jasno pokazuje prave težnje Vašingtona prema regionu (Bliskog istoka)".

"Svaki dan odlaganja znači ne samo brz porast broja poginulih i ranjenih, nego i nastavak patnje civila koji su postali zatočenici Gaze pod blokadom", dodala je ruska diplomatija. Oni su naveli da se Vašington "od početka protivio bilo kakvoj humanitarnoj inicijativi" i još jednom ocenili da je sukob Izraela i Hamasa rezultat "neuspeha američke politike" u regionu, što je "izazvalo sadašnju katastrofalnu eskalaciju".

"Pravo na samoodbranu ne znači imati dozvolu za masovnu i neselektivnu represiju", istaklo je rusko ministarstvo, indirektno kritikujući Izrael. 

Od 15 država članica Saveta bezbednosti UN, 12 je glasalo za rezoluciju koju je predložio Brazil u sredu, dve su bile uzdržane, ali su SAD, jedna od pet stalnih članica, bile protiv, što je bilo dovoljno da spreči njeno usvajanje. Linda Tomas-Grinfild, ambasadorka SAD u UN, rekla je da je Vašington "razočaran što se u rezoluciji nigde ne pominje pravo Izraela na samoodbranu".

BONUS VIDEO:

(MONDO)