Svet

NEVEROVATNE SCENE U IZRAELU - 200 PRAZNIH STOLICA I FLAŠICA ZA BEBU! Ovo je dobro poznata taktika, a evo šta SIMBOLIZUJE

Autor Uroš Matejić

Prazne stolice simbolizuju ljude koje je pre dve nedelje kidnapovao Hamas i zatvorio u Gazi.

Izvor: Profimedia

Oko 200 praznih stolica raspoređeno je duž platoa ispred muzeja u Tel Avivu. One simbolizuju ljude koje je pre dve nedelje kidnapovao Hamas i zatvorio u Gazi.

Ovo je dobro poznata taktika koju Jevreji koriste od 1960-ih kako bi skrenuli pažnju sveta na pripadnike svoje zajednice koji su kidnapovani ili zatočeni, prenosi Tajms of Izrael. Na stolu se nalaze tanjiri i čaše za vino, kao i poseban hleb koji se priprema za prilike kao što su Šabat i veliki jevrejski praznici. Na stolu je i flašica za bebe, što pokazuje da među otetim ima male dece.

Hamasov uslov za oslobađanje talaca je da Izrael zaustavi raketnu vatru na pojas Gaze, u kojem živi 2,3 miliona ljudi, od kojih su polovina deca. Hamas je juče oslobodio dvoje američkih državljana - majku i ćerku.

Uprkos tome, raketiranje Gaze se nastavlja, samo sinoć je život izgubilo najmanje 19 ljudi, a oni koji žele da pobegnu to ne mogu da učine - granični prelaz sa Egiptom otvoren je danas na 20 minuta samo da bi se omogućilo ulazak kamionima humanitarne pomoći. Nijedna osoba, uključujući decu, nije uspela da napusti Gazu.

BONUS VIDEO:

(MONDO)