Svet

POČEO KOPNENI NAPAD! OBJAVLJEN SNIMAK IZRAELSKE VOJSKE: Duge kolone tenkova idu ka Gazi - širi se operacija

Autor Miloš Škrbić

Rat u Izraelu i dalje bukti i ušao je u 22. dan. Vosjka Izraela pokreće kopnenu ofanzivu.

Izvor: Profimedia/AA/ABACA

Izraelske obrambene snage objavile su video na kojem se vide dugačke kolone tenkova i drugih vozila u pokretu, uz kratki komentar da prikazuje aktivnosti kopnenih snaga u Gazi. "Ušli smo u Gazu i širimo operacije", rekao je rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari, dodajući da nema izveštaja o povređenima, prenosi "Džeruselem post".

On je napomenuo da je "ovo rat", ali da je IDF delovala kontrolisano i strateški, sa određenim ciljevima kao vodilja.

Libanske vlasti su izdale smernice iz predostrožnosti za evakuaciju međunarodnog aerodroma u Bejrutu i ​​okolnih objekata u slučaju vanrednog stanja, pošto raste napetost na libansko-izraelskoj granici.

Podsetimo, izraelska vojska saopštila je prethodno da proširuje svoje kopnene operacije i da je tokom noći "oko sto borbenih aviona" korišćeno za bombardovanje Pojasa Gaze. IDF je pretio potpunom kopnenom invazijom više od dve nedelje, ali zbog kombinacije razloga - nekih poznatih, a nekih nepoznatih - potpuni upad tek treba da se dogodi. IDF je u četvrtak poslao trupe unutar Gaze da napadnu mete Hamasa - i na kopnu i preko mora. Trupe su ušle i izašle iste večeri.

Međutim, u petak uveče, Hagari je rekao da IDF trupe proširuju svoje operacije.

"U poslednjih nekoliko sati, ozbiljno smo pojačali naše napade u Gazi" - rekao je on tokom večernjeg brifinga, napominjući da se napadi dešavaju iz vazduha, mora i sa kopna.

BONUS VIDEO

 (Mondo)