Svet

DANAS SU MITROVSKE ZADUŠNICE! Praznik posvećen mrtvima, ispoštujte sledeće običaje - na groblje treba izneti žito i...

Autor Miloš Škrbić

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Mitrovske zadušnice.

Izvor: Shutterstock/Cactace.ae

Jesenje ili Mitrovske zadušnice su dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje. Mitrovske zadušnice su uvek u subotu uoči praznika posvećenog Svetom velikomučeniku Dimitriju, koji se obeležava 8. novembra. Srbi su Mitrovske zadušnice primili od Rusa, koje je ruska crkva ustanovila u 14. veku nakon Kulikovske bitke. Vojskovođa Dimitrije Donski zamolio je Sv. Sergija Radonješkog da održi pomen palim vojnicima i da se to čini svake godine u taj dan. Vremenom, to je postalo pominjanje svih upokojenih, ne samo vojnika.

Preminulih rođaka i prijatelja sećamo se u molitvama, palimo sveće, držimo parastose, pomene i molimo Gospoda za pokoj i mir njihovih duša. Molitva onih koji su ostali na zemlji, mnogo može da pomogne dušama na putu ka večnom spasenju.

Najvažniji pomen za preminule, Proskomidija, služi se u crkvi na Svetoj Liturgiji. Potom se odlazi na groblja, gde sveštenici kade grobove i čitaju molitve. Na groblje se obavezno iznosi kuvano žito, crno vino i sveće.

Ako su naši pokojnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na groblje, uvek može da se ode u crkvu, a ako ni to nije moguće, sveća se zapali kod kuće. Pojačane linije gradskog saobraćaja ka grobljima

U Beogradu će zbog Zadušnica od 8.00 do 16.00 biti pojačani redovi vožnje na linijama javnog gradskog prevoza koje saobraćaju ka grobljima. Biće pojačane linije - 3A, 12L, 25, 26, 35, 50, 65, 75, 82, 101, 202, 310, 533, 612, 708, 75L, navode iz GSP-a.

BONUS VIDEO

(Mondo/RTS)