Svet

UŽAS! SLEDEĆA PANDEMIJA MOŽE BITI NAJSMRTONOSNIJA BOLEST ZNANA ČOVEČANSTVU: Nije pitanje da li će, već kad će se desiti

Autor Ivana Vlajković

Neizbežno je da će se pojaviti sledeća velika pandemija.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema rečima generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adanoma Gebrejesusa neizbežno je da će se pojaviti sledeća velika pandemija.

"Nova pandemija će se neizbežno pojaviti u budućnosti i međunarodna zajednica treba da se pripremi da odgovori na tu pretnju. Nije pitanje da li će se dogoditi, već kada i ne možemo sebi da dozvolimo da ponovimo greške iz prošlosti. Zato države članice SZO pregovaraju o novom sporazumu u vezi sa pandemijom i izmenama Međunarodnih zdravstvenih propisa, kako bi ojačale pravni okvir za globalni odgovor na pandemije", rekao je krajem oktobra generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

Porodica paramiksovirusa ima preko 75 virusa - uključujući zauške, male boginje i infekcije respiratornog trakta. U oktobru je dodata na listu pandemijskih patogena Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti na koje treba paziti, piše "Dejli mejl".

Jedan od tih virusa, nipah, može da zarazi ćelije sa receptorima koje regulišu šta ulazi ili izlazi iz ćelija koje oblažu centralni nervni sistem i vitalne organe. Ova varijanta ima stopu smrtnosti do 75 odsto u poređenju sa kovidom, koja je znatno ispod jedan odsto.

Naučnici ukazuju da, za razliku od gripa i kovida-19, koji "brzo menjaju oblik", deluje da paramiksovirusi ne mutiraju dok se šire, ali da su postali "veoma dobri u prenošenju među ljudima". "Zamislite samo da se pojavi paramiksovirus koji je zarazan kao male boginje a smrtonosan kao nipah", ukazao je u saopštenju Majkl Noris, docent Univerziteta Toronto.

BONUS VIDEO: 

(MONDO)