Svet

RUSI BEŽE IZ CRNOG MORA, OVO SE NIKAD PRE NIJE DOGODILO! Povlače ratne brodove, Zelenski se odmah oglasio - "Uspeli smo"

Autor Uroš Matejić

Rusija prvi put od početka rata povlači ratne brodove iz Crnog mora.

Izvor: Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je zahvaljujući pomorskim bespilotnim letelicama Ukrajina preuzela Crno more od Rusije, primoravši je da povuče svoje ratne brodove. "Prvi put na Crnom moru je počela da deluje flota pomorskih dronova - ukrajinska flota. Uspeli smo da preuzmemo inicijativu od Rusije na Crnom moru", napisao je Zelenski na Telegramu.

Zelenski je rekao da Moskva od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine blokira ukrajinske crnomorske luke i oštećuje njenu infrastrukturu, što remeti globalno tržište hrane. Ali, tvrdi ukrajinski predsednik, Ukrajina je od tada poremetila odnose moći. On je zahvalio Turskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Moldaviji, zemljama koje se nalaze na Crnom moru ili u njegovoj blizini, na podršci.

"Uspeli smo da pokažemo da saradnja zemalja crnomorskog regiona, uz podršku partnera, može da vrati stabilnost svetskom tržištu hrane. Ostvarili smo takvu zaštitu zapadnog dela Crnog mora, koja sada omogućava rad naših morskih izvoznih koridora", rekao je on na sastanku predstavnika zemalja regiona.

BONUS VIDEO:

(MONDO)