Svet

UPRAVO POČELO PRIMIRJE IZRAELA I HAMASA! Prekida se razmena vatre nakon sedam nedelja intenzivnog haosa!

Autor Miloš Škrbić

Izrael je rekao da ovo nije kraj rata - vlada je obećala da će završiti svoju misiju eliminisanja Hamasa i vraćanja svih talaca.

Izvor: kineska medijska grupa

Sukob između Izraela i Hamasa koji je ušao u 49. dan prekinut je četvorodnevnom pauzom jutros u šest časova po lokalnom vremenu. Ako to bude uspešano sprovedeno, to će označiti prvu pauzu u borbama u skoro sedam nedelja rata. Sporazum o privremenom prekidu vatre takođe uključuje oslobađanje 50 žena i dece, od oko 240 ljudi, koje je Hamas uzeo kao taoce tokom svojih napada 7. oktobra.

Očekujemo da će prva grupa od 13 talaca biti oslobođena danas u 15.00 časova! Zauzvrat, Izrael je rekao da će osloboditi 150 palestinskih žena i tinejdžera koje  drže u svojim zatvorima. Pauza u borbama će doneti olakšanje za 2,2 miliona Palestinaca u Pojasu Gaze, uz obećanje više potrebne pomoći enklavi prema sporazumu.

Izrael je rekao da ovo nije kraj rata - vlada je obećala da će završiti svoju misiju eliminisanja Hamasa i vraćanja svih talaca.

Hamas - koji Izrael, SAD i druge zapadne sile svrstavaju u terorističku organizaciju, rekao je da će sporazum dati Palestincima vremena da se oporave nakon intenzivnog izraelskog vazdušnog i kopnenog napada za koji je, kako kaže vlada u Gazi, ubijeno više od 14.500 ljudi.

BONUS VIDEO

(Mondo)