Svet

IZNENAĐUJUĆE JE VELIKA! Naučnici otkrili najstariju crnu rupu - zbog nje bi teorija o svemiru mogla da padne u vodu!

Autor Miloš Škrbić

Astronomi veruju da bi najranije crne rupe mogle da pomognu u otključavanju zagonetke o nastanku svemira.

Izvor: EHT Collaboration

Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa ''Džejms Veb'' otkrili najstariju crnu rupu ikada posmatranu, nastalu pre više od 13 milijardi godina, u zoru svemira, 440 miliona godina posle velikog praska.

Novootkrivena crna rupa u srcu galaksije iznenađujuće je velika i sa masom oko milion puta većom od Sunčeve mogla bi da preokrene dosadašnje teorije o svemiru, prema kojima su prvo nastale galaksije, a potom crne rupe u njima, prenosi Gardijan.

Profesor Roberto Maiolino, astrofizičar sa Univerziteta u Kembridžu, koji je vodio posmatranja, rekao je: „Iznenađenje je u tome što je to tako ogromna. To je bila najneočekivanija stvar.”

Astronomi veruju da bi najranije crne rupe mogle da pomognu u otključavanju zagonetke o tome kako su njihove ogromne "kolege" u centru galaksija poput Mlečnog puta porasle na milijarde puta veće od mase Sunca.  "Razumevanje odakle su crne rupe uopšte potekle uvek je bila zagonetka, ali sada se čini da se ta zagonetka produbljuje“, rekao je profesor Endrju Pontzen, kosmolog sa Univerzitetskog koledža u Londonu, koji nije bio uključen u istraživanje. "Ovi rezultati sugerišu da su neke crne rupe umesto toga rasle ogromnom brzinom u mladom univerzumu, daleko brže nego što smo očekivali".

BONUS VIDEO

(Mondo/M. Š.)