Svet

SVEŠTENICI SMEJU DA DAJU BLAGOSLOV ISTOPOLNIM PAROVIMA! Papa Franja dao formalno odobrenje!

Autor Miloš Škrbić

Papa Franja naveo da sveštenici mogu blagoslobiti istopolni par pod određenim uslovima.

Izvor: Vatican News via AP

Papa Franja formalno je odobrio sveštnicima da daju blagoslov istopolnim parovima, piše AP. Ovo stoji u dokumentu koji je u ponedeljak objavio Vatikan, a u kojem se ova radikalna promena u Katoličkoj crkvi objašnjava rečima da ljudi koji traže Božju milost i ljubav ne bi smeli biti predmet „iscrpne moralne analize“.

Dokument zapravo dodatno objašnjava sadržaj pisma koji je papa poslao dvojici konzervativnih kardinala, a koje je objavljeno još u oktobru. U tom pismu papa je sugerisao da se takvi blagoslovi mogu dati u određenim okolnostima, ako je istovremeno potpuno jasno da taj ritual nema nikakve veze sa sklapanjem braka. Novi dokument ponavlja Franjinu argumentaciju i dodatno je obrazlaže, prvo tako da se jasno potvrđuje da je brak doživotni sakrament između muškarca i žene. Takođe se jasno ističe da se blagoslov ne sme dati u isto vreme dok se sklapa civilni brak i/ili partnerstvo, niti u okolnostima u kojima je jasno da odeća i gestovi okupljenih upućuju na to da je reč o venčanju.

No, navodi se da se takav blagoslov ne sme a priori odbiti.

"Blagoslov ljudima pruža način na koji mogu povećati svoju veru i poverenje u Boga. Stoga, zahtev za blagoslovom, izražava i neguje otvorenost transcendentalnosti, milosti, i Božjoj blizini u hiljadu konkretnih životnih situacija, što nije mala stvar u današnjem svetu“, navodi se u pismu, a prenosi Jutarnji list.

BONUS VIDEO

(Mondo/Jutarnji/M. Š.)