Svet

DVE NAJVEĆE SILE SVETA UZDRŽANE O OSLOBAĐANJU TAOCA U GAZI! Savez bezbednosti UN usvojio rezoluciju o prekidu sukoba

Autor Aleksandar Blagić

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom se poziva na privremeno primirje u Pojasu Gaze.

Izvor: Tweet/Atlas and Intel

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom se poziva na privremeno primirje u Pojasu Gaze kako bi se obezbedila veća pomoć enklavi pod upravom Hamasa i trenutno oslobađanje svih talaca koji su kidnapovani tokom prvog dana sukoba na Bliskom istoku, 7. oktobra, prenosi "Times of Izrael". Da podsetimo, Hamas je u ranim jutarnjim časovima u subotu 7. oktobra ispalio 5.000 raketa na Izrael, a upali su i na muzički festival "Supernova" u kojem je stradalo najmanje 250 ljudi.

Glasalo je 13 članica ZA i nijedna protiv. Uzdržane su bile Sjedinjene Američke Države i Ruska Federacija.

Rusija je pre početka glasanja zahtevala hitan prekid rata, a Sjedinjene Američke Države su blokirale taj amandman. Potom je američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild rekla da joj je žao što rezolucija koja je usvojena ne obuhvata i osudu Hamasa zbog zločina koji su počinjeni 7. oktobra.

"Na kraju, iako smo obeshrabreni što je Savet progovorio o ovoj humanitarnoj krizi, mi smo takođe duboko razočarani, zapravo zgroženi, što Savet nije bio u stanju da osudi Hamas zbog užasnog terorističkog napada. Ne mogu da razumem zašto? Zašto neki članovi Saveta stoje na putu i odbijaju da nedvosmisleno osude ova zla. Zašto je tako teško osuditi Hamas za ubijanje mladih na koncertu, za kasapljenje živih porodica, za izveštaje o široko rasprostranjenom sek**alnom nasilju. Nikada neću razumeti zašto pojedini članovi saveta ćute pred takvim zlom", rekla je ona.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)