Svet

TEKTONSKI POTRES U BRIKS-U! RUSIJA STAJE NA ČELO ORGANIZACIJE: Oglasio se Putin i sve objasnio

Autor Nevena Davidović

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali su nedavno 23 države izrazile želju da se pridruže ovom bloku.

Izvor: Profiemdia

Rusija preuzima jednogodišnje rotirajuće predsedavanje proširenim BRIKS-om. Rusija očekuje plodonosan rad sa svim državama, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju povodom početka predsedavanja. Kako je napomenuo, među prioritetima rada je i dalje unapređenje interakcije u oblasti nauke, visoke tehnologije, zdravstva, ekologije, kao i u oblasti kulture, sporta, omladinskih razmena i kroz civilnu zajednicu.

"U okviru predsedavanja planirano je održavanje više od 200 događaja različitih nivoa i pravaca u mnogim gradovima Rusije. Pozivamo predstavnike svih zemalja koje žele da sarađuju sa našom organizacijom da učestvuju. Vrhunac našeg predsedavajućeg 'trenutka' biće samit udruženja, koji će se održati u oktobru u Kazanju", kazao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Putin je dodao da BRIKS privlači sve više pristalica i istomišljenika, kao i da će Rusija, tokom svog predsedavanja, uzeti u obzir spremnost mnogih zemalja da se u ovom ili onom obliku pridruže asocijaciji. "Aktivno ćemo raditi na modalitetima nove kategorije partnerskih država organizacije i vodićemo računa o spremnosti mnogih drugih zemalja, a ima ih oko 30, da se priključe BRIKS-u, njegovoj višestranoj agendi. Da bismo to uradili, aktivno ćemo raditi na razvoju modaliteti nove kategorije država partnera BRIKS-a", istakao je.

Podsetio je da je Rusija preuzela predsedavanje BRIKS 1. januara, a da su se kao nove punopravne članice pridružile Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. "Ovo ubedljivo pokazuje rastući autoritet asocijacije i njenu ulogu u svetskim poslovima. BRIKS privlači sve više pristalica i istomišljenika – država koje dele osnovne principe na kojima se zasniva njeno delovanje", zaključio je Putin.

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali su nedavno 23 države već izrazile želju da se pridruže ovom bloku. Kao rezultat samita održanog u avgustu u Johanesburgu, od 1. januara broj učesnika asocijacije je porastao na deset - pridružili su joj se UAE , Saudijska Arabija, Iran, Egipat i Etiopija. Među njima je trebalo da bude i Argentina, ali je novi predsednik Havijer Milej odbio da se pridruži organizaciji.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/N.D.)