Svet

UKRAJINA DOBILA NEUPOTREBLJIVO "SMEĆE"?! Berlin upozorava Kijev da ne radi jednu stvar, rešenja ima ali vreme curi!

Autor Aleksandar Blagić

Nemački mediji bliski Sebastijanu Šeferu iz Zelene stranke pišu kako Nemačka šalje oštećene modele tenka "Leopard II" Ukrajini.

Izvor: Youtube/World of Tanks - Official Channel

Nemački mediji bliski Zelenoj stranci Sebastijana Šefera pišu kako Ukrajina dobija oštećene modele tenka "Leopard II", prenosi "Njuzvik". Neki tenkovi stižu bez dovoljno rezervnih delova, ili nemaju kvalitetne rezervne delove, a popravke koje izvode Ukrajinci, oduzimaju previše vremena.

Berlin je Kijevu poslao 18 tenkova "Leopard II". Na kraju 2023. godine, mali broj poslatih tenkova može da se koristi na ratištu, a problem u popravkama nije samo nedostatak rezervnih delova.

Veća šteta dolazi iz činjenice da ukrajinski inženjeri troše previše vremena na popravke "Leopard II" tenkova. Često utrošeno vreme i ne dovede do popravke zbog kvaliteta rezervnih delova.

Nije pronađeno kvalitetno rešenje da se proizvode rezervni delovi i da se Ukrajina snadbeva njima. Takođe, ukrajinski mehaničari su dosad uglavnom radili na sovjetskim sistemima, ne i na zapadnim.

"Jasno je da postoji problem povremenih pokušaja ukrajinske vojske da održi svoje tenkove, što ironično dovodi do dodatne štete za glavne borbene tenkove. Neophodna je detaljna analiza da bi se utvrdilo kako to može da se izbegne, kroz unapređenje obuke mehaničara ili pružanjem sveobuhvatnih instrukcija", rekao je Šefer.

Pogledajte nemački tenk “Leopard II”

Kakav je tenk “Leopard II”?

Leopard II” dizajniran je i proizveden u Zapadnoj Nemačkoj. Prvi put je upotrebljen 1979. godine i to je prvi tenk koji je napravljen u Nemačkoj od kraja Drugog svetskog rata. Ovaj tenk ima teško naoružanje i oklop, kupola mu je napravljena iz jednog dela.

Motor se nalazi pozadi dok je posada napred u prednjem delu tenka. Debljina oklopa iznosi 70mm, dok je oklop najtanji na gornjoj površini trupa gde je debeo oko 10mm. Glavno oružje “Leoparda” je britanski L7 top kalibra 105mm. U sporedno naoružanje spadaju dva mitraljeza 7,62mm, od kojih je jedan koaksijalan sa topom. U kasnijim verzijama tenka, koaksijalan mitraljez je zamenjen optičkim nišanom.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)