Svet

ŠOLC SE OGLASIO USRED NEMIRA U NEMAČKOJ! Pomenuo proterivanje migranata iz države: Učenje iz prošlosti...

Autor Miloš Škrbić

Olaf Šolc, nemački kancelar, se oglasio uoči protesta u toj zemlji.

Izvor: Profimedia/IMAGO

Nemački kancelar Olaf Šolc reagovao je sa ogorčenjem na skup radikalnih desnih snaga na kome su predstavljeni planovi za proterivanje stranaca iz Nemačke i pozvao demokratske snage na jedinstvo. "Učenje iz prošlosti nije samo prazna floskula. ​​Demokrate moraju zbiti redove“, objavio je Olaf Šolc na platformi "X/Tviter".

On je rekao da svi oni koji se okreću protiv demokratskog poretka u Nemačkoj predstavljaju „slučaj za kancelarije za zaštitu ustavnog poretka i pravosuđa“. 

"Nećemo dozvoliti nikome da određuje ko pripada društvu na osnovu toga da li je to neko ko ima migrantsko poreklo ili ne“, rekao je Šolc. Nemački kancelar je rekao da država štiti svakoga, bez obzira na poreklo, boju kože ili koliko je neko „neprijatan fanaticima sa asimilacionističkim fantazijama”.

Šolc je tako reagovao na vest o sastanku, održanom krajem novembra, na kojem su učestvovali predstavnici Alternative za Nemačku (AFD) i ekstremno desnih organizacija, kao i nekoliko članova opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Na sastanku su predstavljeni planovi za proterivanje svih stranaca iz Nemačke, uključujući nemačke državljane stranog porekla koji nisu dovoljno asimilovani.

Vest o sastanku i učešću političara iz parlamentarne stranke AFD naišla je na zgražanje i pozive da se zabrani partija, koja je od tada stekla veliku popularnost među biračima.

BONUS VIDEO

(Mondo/N1/M. Š.)