Svet

"AKO POŠALJETE VOJNIKE U UKRAJINU, SMATRAĆEMO TO OBJAVOM RATA": Medvedev UPOZORIO Britance - "Nadam se da vam je jasno"

Autor Uroš Matejić

Moskva će smatrati slanje britanskih trupa u Ukrajinu objavom rata Rusiji.

Izvor: Profimedia

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je u petak da će Moskva smatrati slanje britanskih trupa u Ukrajinu objavom rata Rusiji. Medvedev, aktuelni zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, reagovao je na posetu britanskog premijera Rišija Sunaka Kijevu.

Sunak je u Kijevu u petak najavio povećanje finansijske pomoći Ukrajini kako bi mogla da kupi nove vojne dronove. "Nadam se da naši večiti neprijatelji, arogantni Britanci, razumeju da bi raspoređivanje zvaničnog vojnog kontingenta u Ukrajini bila objava rata našoj zemlji", objavio je Medvedev na Telegramu.

Medvedev je takođe postavio pitanje kako bi se zapadna javnost osećala ako bi Sunakova delegacija bila napadnuta kasetnom municijom u centru Kijeva, kao što se nedavno dogodilo ruskim civilima u Belgorodu, blizu ukrajinske granice. Najmanje 20 ljudi, uključujući dvoje dece, poginulo je, a 111 povređeno u tom incidentu 30. decembra, rekao je on. Ukrajinski portal RBC-Ukrajina javio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da su ukrajinske snage pucale na vojne ciljeve u Belgorodu kao odgovor na masovno rusko bombardovanje ukrajinskih gradova dan ranije.

BONUS VIDEO:

(MONDO/U. M.)