Svet

NAPETO U JEMENU! HUTI IZDALI NAREĐENJE AMERIKANCIMA I BRITANCIMA: "Imate mesec dana"

Autor Nevena Davidović

Pokret Huti u Jemenu uputio je pismo Amerikancima i Britancima koji rade pri UN da napuste tu zemlju.

Izvor: Profimedia/SplashNews.com

Vlasti Huta u Jemenunaredile su američkom i britanskom osoblju pri UN i humanitarnim organizacijama u Sani da napuste Jemen u roku od mesec dana. Odluka je doneta nakon napada SAD i Velike Britanije, uz pomoć drugih zemalja, na vojne ciljeve proiranske grupe koja napada komercijalne brodove u Crvenom moru, za koje tvrde da su povezani sa Izraelom.

"Ministarstvo želi da naglasi da morate da obavestite zvaničnike i osoblje sa američkim i britanskim državljanstvom da se pripreme za napuštanje zemlje u roku od 30 dana", navodi se u pismu koje su Huti poslali Piteru Hokinsu, zameniku koordinatora za humanitarnu pomoć UN u Jemenu. Portparol Huta Muhamed Abdulsalam potvrdio je za Rojters autentičnost pisma. 

Američka ambasada je u saopštenju navela da je upoznata sa izveštajem o pismu, ali da "ne može da govori u ime UN ili humanitarnih organizacija u Jemenu". Britanska ambasada je saopštila da zaposlenima još nije naređeno da napuste zemlju i da je u kontaktu sa UN po tom pitanju. "UN pružaju ključnu pomoć jemenskom narodu istim morskim putevima kojima prete Huti", navodi se u saopštenju britanske ambasade u Jemenu.

BONUS VIDEO:

(MONDO/N.D.)