HUTI GAĐALI TANKER SA NAFTOM U CRVENOM MORU! PLOVILO U PLAMENU: Stižu vojni brodovi, tenzije rastu

Huti su pogodili britanski tanker za naftu u Crvenom moru.

Profimedia/SplashNews.com

Tanker za naftu gori u Crvenom moru nakon teškog raketnog napada Huta. Vlasnik tankera, međunarodna kompanija "Trafigura" sa sedištem u Londonu, navela je u saopštenju da se na brod dovozi oprema za gašenje požara kako bi se lokalizovao plamen i da je bezbednost posade u ovom trenutku prioritet.

"Marlin Luanda, tanker za naftu, pogođen je projektilom dok je plovio u Crvenom moru. Vatrogasna oprema se prebacuje na brod kako bi se požar, koji je izbio na desnoj strani, stavio pod kontrolu. Bezbednost posade je naš prioritet. Ostajemo u kontaktu sa brodom i pažljivo pratimo situaciju. Vojni brodovi u regionu pružiće neophodnu pomoć", rekao je portparol "Trafigure" u saopštenju, piše Skaj njuz.

Pomorska trgovinska agencija Ujedinjenog Kraljevstva prijavila je incident u petak, koji se dogodio 111 kilometara jugoistočno od Adena. Jemenske pomorske snage preuzele su odgovornost za napad. "U znak podrške i solidarnosti sa našom braćom u Pojasu Gaze, i kao odgovor na američko-britansku agresiju na našu zemlju, jemenske pomorske snage gađale su britanski naftni brod (Marlin Luanda) u Adenskom zalivu", rekao je u saopštenju brigadni general Jahja Sari iz jemenskih oružanih snaga.

"Udar je bio direktan, uz pomoć odgovarajućeg broja mornaričkih projektila i zapalio je brod. Jemenske oružane snage su uporne u vojnim operacijama: blokiraju izraelske brodove u Crvenom i Arapskom moru dok se ne postigne prekid vatre u Gazi i dok se ne dozvoli snabdevanje opkoljenog palestinskog naroda u Pojasu Gaze hranom i lekovima", kaže on.

Podaci o brodu sugerišu da teretnjak plovi pod zastavom Maršalskih ostrva. Američka vlada je prošle nedelje vratila Hute na listu terorističkih grupa u sklopu napora Vašingtona da zaustavi napade na brodove u Crvenom moru. Huti kažu da napadaju brodove kako bi pokazali solidarnost sa Palestincima dok Izrael bombarduje pojas Gaze.

Američki i britanski vojni avioni, brodovi i podmornice izveli su seriju vazdušnih napada širom Jemena u znak odmazde za napade Huti koji su primorali brodove da se okrenu od Crvenog mora, najbržeg morskog puta iz Azije u Evropu.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

HUTI ZADAJU OZBILJNE UDARCE?! General: Vazdušni napadi Amerike i saveznika ne daju očekivane rezultate, MOGU DA UZVRATE!   kurir televizija

(MONDO/I.V.)