Svet

NORVEŠKU POGODILA NAJSNAŽNIJA OLUJA U POSLEDNJIH 30 GODINA! Vetar nosio krovove, na snazi NAJVIŠA UZBUNA!

Autor Nevena Davidović

Norvešku je pogodila oluja Ingun, najsnažnija u poslednjih 30 godina.

Izvor: Per-Inge Johnsen / NTB Scanpix / Profimedia

Centralnu Norvešku pogodila je oluja Ingun, najsnažnija u poslednjih 30 godina. U pojedinim delovima duvao je vetar jačine uragana, i do 180 kilometara na sat. Norveške vlasti izdale su nekoliko upozorenja na klizišta i lavine na jugu Norveške.

Norveški meteorološki institut saopštio je da i dalje duva jak vetar u severnom delu Norveške i upozorio da se u južnom delu zemlje očekuje kiša do 100 milimetara u roku od 24 sata. Norveška direkcija za vodne resurse i energiju izdala je najviša upozorenja na lavine za veći deo južne i centralne Norveške za naredne dane.

Policija je na jugoistoku zemlje prijavila nekoliko incidenata. Jak vetar, kiša i sneg nosili su krovove, otkazani su mnogi letovi, a hiljade ljudi ostalo je bez struje. Uraganski vetrovi do 180 kilometara na sat juče su posebno snažno pogodili centralne delove zemlje, što je dovelo do poplava i prekida saobraćaja, piše "Euronews". Norveški meteorološki institut je stavio na snagu crvena upozorenja - najvišu uzbunu. Ingun je najjača oluja u ovoj skandinavskoj zemlji od 1992. godine.

BONUS VIDEO:

(MONDO/N.D.)